„Medicamentul, care nu este autorizat în prezent în UE, poate să fie folosit în tratarea adulţilor bolnavi de COVID care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc mare să dezvolte o formă gravă a bolii”, anunţă într-un comunicat EMA.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat că a „emis recomandări” astfel încât ţările din Uniunea Europeană să poată decide individual să utilizeze pastila anti-COVID produsă de Merck în cazul unui vârf al infecţiilor.
Pastila Merck nu ar trebui să fie utilizată de femeile însărcinate sau de femeile care nu folosesc metode contraceptive şi ar putea rămâne însărcinate, a mai spus EMA.
Comprimatul se va administra de două ori pe zi pacienților vulnerabili diagnosticați recent cu boala, timp de cinci zile. Tratamentul urmează să fie distribuit prin filiala Merck în Europa, MDS.
EMA a anunţat pe 25 octombrie începerea evaluării în procedură accelerată a tratamentului anti-COVID produs de laboratorul american Merck.
Anterior, Merck anunţase, pe 11 octombrie, că a depus și la Agenţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite (FDA) o cerere de autorizare în regim de urgenţă a medicamentului său antiviral împotriva COVID-19.
Molnupiravir a fost deja autorizat la începutul lunii noiembrie în Marea Britanie.
Cum acționează pastila anti-COVID dezvoltată de Merck
Molnupiravir reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces, după cum a anunțat la începutul lunii octombrie Merck.
Pilula produsă de Merck a fost concepută pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Molnupiravir acționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se replica. Potrivit reprezentanților Merck, medicamentul ar trebui să fie eficient și împotriva unor noi variante ale coronavirusului.
Potrivit studiilor, pentru a avea efect, medicamentul trebuie administrat imediat după apariția primelor simptome ale bolii, în condițiile în care o cercetare asupra pacienților deja spitalizați care au primit acest tratament nu a avut rezultate satisfăcătoare.
Paxlovid, alt tratamentul anti-COVID dezvoltat de Pfizer, analizat de EMA
Tot vineri, EMA a mai anunţat că examinează folosirea pastilei anti-COVID produse de către Pfizer, comercializată sub numele de Paxlovid, tot în vederea unei autorizări în caz de urgenţă.
„EMA începe această examinare pentru a ajuta autorităţile naţionale care pot decide utilizarea precoce a acesteia împotriva covid-19, de exemplu în situaţii de urgenţă”, a anunţat într-un comunicat autoritatea de reglementare.
Tratamentul cu medicamentul Pfizer reduce riscul de spitalizare și deces cu aproape 90% la persoanee cu infecții ușoare până la moderate și constă în 30 de pastile administrate timp de cinci zile. Tratamentul mai include și 10 pastile de ritonavir, un vechi medicament destinat pacienților cu HIV, care ajută Paxlovid să rămână activ în organism mai mult timp.
De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă care să trateze COVID-19 și care să poată fi luată acasă de pacienți, pentru ca spitalele să nu fie copleșite. În prezent, majoritatea tratamentelor anti-COVID se administrează intravenos sau prin injecție.