Magistraţii au decis cu unanimitate de voturi că admit excepţia de neconstituţionalitate şi ”constată că dispoziţiile art 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 şi ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma ‘îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege ‘îndeplineşte prin încălcarea legii ”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de CCR.

Totodată, magistraţii au respins excepţia de neconstituţionalitate ca neîntemeiată şi au constat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 menţionează că ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

CCR decide, miercuri, în legătură cu dezincriminarea abuzului în serviciu, subiectul stârnind reacţii pro şi contra, de la cele 800 de dosare DNA care ar rămâne fără obiect. UNJR o acuză pe Laura Codruţa Kovesi că face presiuni asupra CCR înainte de hotărâre.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii sesizărilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu, scrie Mediafax.

Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ”fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Un alt articol contestat este 13(2) din Legea nr.78/2000 care menţionează că ”în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

Adrian Simion precizează în sesizarea sa că dispoziţiile din articol „sunt imprecis redactate şi neclare, deoarece legiuitorul nu menţionează dacă folosul necuvenit trebuie să fie unul material sau ideal, dacă obţinerea acestui folos este rodul voinţei infractorului ori poate fi şi întâmplător, dacă în cazul în care o altă persoană este beneficiarul acestui folos între el şi funcţionar trebuie sau nu să existe o legătură”.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spunea într-un interviu televizat, la începutul lunii mai, că în Europa doar 12 ţări mai sancţionează în Europa cu închisoare abuzul în serviciu.

Laura Codruţa Kovesi: Dacă va fi dezincriminată, nu vom mai putea efectua investigaţii

Procurorul şef al DNA spunea că în condiţiile în care Curtea Constituţională a României va decide dezincriminarea abuzului în serviciu, funcţionarii îşi vor îndeplini atribuţiile după ureche şi nu după lege, precizând că cetăţenii sunt cei care trebuie să îşi facă griji.

42% din dosarele DNA au ca obiect abuzul în serviciu
Șefa DNA a declarat pentru News.ro că procurorii anticorupție au în lucru 3.200 de dosare care au ca obiect investigarea unor fapte de abuz în serviciu. „42% din activitatea DNA o reprezintă dosare care au ca obiect infracţiunea de abuz în serviciu. Anul trecut, doar în dosarele în care noi am făcut rechizitorii pentru abuz în serviciu, prejudiciul cauzat statului a fost de 620 de milioane de euro”, a spus Kovesi.
O decizie de neconstituționalitate va face ca aceşti bani să nu mai poată fi recuperaţi, mai spune șefa DNA.
De cealaltă parte, avocatul Daniel Fenechiu este de părere ca CCR va admite excepțiile de neconstituționalitate. Pentru a-și argumenta opțiunea, acesta susține că  si spune ca, in urma unei asemenea decizii: „Există și posibilitatea, politică, ca obiecțiile să fie respinse însă în motivare CCR să traga un semnal de alarma asupra impreciziilor din text sau să interpreteze cât se poate de clar textul pe ipoteze și să spună când e și cand nu e abuz”.

Ce personaje ar scăpa de dosare

Conform informărilor DNA, 1.471 de persoane au fost trimise în judecată pentru că au comis această faptă. 569 dintre aceștia au fost deja condamnați, pentru restul procesele se află încă pe rol. Dacă CCR va da astăzi o decizie de neconstituționalitate, 800 de dosare DNA ar rămâne fără obiect și mai multe personaje celebre din România ar urma să scape de învinurea de abuz în serviciu:
Alina Bica, fost procuror-șef DIICOT – judecată în dosarul ANRP
Nicușor Constantinescu, fost președinte CJ Constanța – condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni în dosarul Centrului Militar Zonal; judecat în alte 3 dosare
Gabriel Oprea, fost vicepremier și fost ministru de Interne – judecat în dosarul coloanelor oficiale
Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 4 – judecat în dosarul „Colectiv”
Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și Turismului – judecată în dosarul „Gala Bute”
Titus Corlățean, fost ministru de Externe – anchetat în dosarul votului din Diaspora
Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte CJ Brăila – judecat în două dosare
Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei – judecat într-un dosar privind atribuirea contractelor publice
Viorel Hrebenciuc – judecat în dosarul licenței postului Giga TV

 
 

Urmărește-ne pe Google News