Liderul de la Casa Albă a fost primit la Hiroshima de premierul japonez Shinzo Abe. Cei doi au instrat în Muzeul dedicat victimelor bombei atomice, unde Obama a semnat în cartea de condoleanţe. Ulterior, el a depus o jerbă de flori la memorialul de la Hiroshima şi s-a recules pentru câteva momente. Așa cum Casa Albă a anunțat anterior, Barack Obama nu și-a cerut scuze pentru atac.
“În urmă cu 71 de ani, într-o dimineaţă fără nori, moartea a căzut din cer şi lumea s-a schimbat. O lumină şi un zid de foc au distrus un oraş şi a demonstrat că omenirea are capacitatea de a se distruge”, şi-a început Obama discursul.
“De ce venim aici, la Hiroshima? Venim să ne gândim la forţa îngrozitoare dezlănţuită într-un trecut nu foarte îndepărtat. Venim să plângem morţii, inclusiv pe cei peste 100.000 de bărbaţi, femei şi copii japonezi, miile de coreeni, zece americani din închisoare. Sufletele lor ne vorbesc şi ne cer să ne analizăm, să analizăm cine suntem şi ce am putea deveni”, a adăugat el.
"We are not bound … to repeat the mistakes of the past. We can learn. We can choose." —@POTUS speaks at Hiroshima. https://t.co/qLPoNEqlF9
— The White House (@WhiteHouse) May 27, 2016
Barack Obama a afirmat că Hiroshima a devenit un simbol.
“Imaginea norului ciupercă care s-a ridicat spre acest cer ne aminteşte cel mai puternic contradicţia de bază a omenirii: scânteia care ne marchează ca specie, gândurile, imaginaţia, limbajul, capacitatea de a face unelte, abilitatea care ne permite să ne diferenţiem de natură si să o modelăm după voinţa noastră, acelaşi lucru ne oferă si capacitatea pentru distrugere fără egal”, a declarat liderul de la Casa Albă.
Totodată, președintele american a pledat pentru o lume fără arme nucleare. Cu toate acestea, Barack Obama a recunoscut că sunt șanse slabe ca acest lucru să fie posibil în timpul vieții sale.
Watch @POTUS and Prime Minister @AbeShinzo of Japan lay wreaths at the Peace Memorial in Hiroshima. https://t.co/V8FvufNocu
— The White House (@WhiteHouse) May 27, 2016
Militarii americani au lansat primul atac nuclear din lume atunci când au bombardat Hiroshima, pe 6 august 1945. Circa 140.000 de oameni şi-au pierdut atunci viaţa. Trei zile mai târziu, orașul Nagasaki a fost lovit de o a doua bombă, iar 74.000 de oameni au fost ucişi.
Foto: EPA