Protestele continuă și astăzi, în timp ce imagini cu intervenția de marți a autorităților de marți fac înconjurul lumii.
Mii de protestatari purtând drapele georgiene, europene și ucrainene s-au adunat, marți, în fața clădirii Parlamentului și au scandat mesaje precum „Nu legii rusești” și „Sunteți ruși” către politicienii din interiorul legislativului.
La un moment dat, au început să aibă loc ciocniri cu forțele de ordine. Autoritățile au dat cu gaze lacrimogene și au pus tunurile de apă pe manifestanți, în timp ce mulți dintre ei nu s-au lăsat intimidați.
Este și cazul femeii care a fluturat steagul UE în fața tunurilor cu apă. După ce a fost lovită, mai mulți manifestanți au înconjurat-o pentru a o proteja.
Oamenii au ieșit în stradă din cauza unui proiect de lege controversat considerat „de inspirație rusească”, despre care criticii spun că reprezintă un atac la adresa societății civile, a presei independente și subminează eforturile țării de a deveni candidată la aderarea la UE.
Un nou apel la proteste
Principalul partid de opoziție din Georgia, Mișcarea Națională Unită, a anunțat că va organiza noi proteste care vor avea loc miercuri după-amiază pe bulevardul central Rustaveli din Tbilisi.
„În fiecare zi va fi la fel. Nu contează de câte ori ne vor dispersa, nu contează cât de mult gaz vor folosi, ne vom aduna din nou și din nou, și ar trebui să fim din ce în ce mai mulți”, a declarat liderul opoziției, Nika Melia.
Otar Berov, un comentator sportiv georgian care a participat la mitingul de marți, a declarat că plănuiește să continue să protesteze „atât timp cât va fi nevoie”.
„Legea este împotriva propriului popor. Încearcă să ne despartă de vest și să ne forțeze să ne apropiem de Rusia. Dar viitorul nostru nu este cu Rusia, asta este clar”, a declarat Berov pentru The Guardian.
Ce prevede legea controversată
Parlamentul georgian a adoptat în primă lectură legea care impune ca unele organizații care primesc fonduri din afara țării să se înregistreze ca „agenți străini”.
Potrivit proiectului, susținut de partidul de guvernământ Visul georgian, orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate ar trebui să se înregistreze ca „agent străin”, în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanțiale. Criticii au declarat că proiectul de lege reflectă o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidența și pentru a suprima ONG-urile și mass-media finanțate din Occident.
În prezent, UE analizează cererea Georgiei de obținere a statutului de țară candidată, iar Josep Borrell, șeful politicii externe de la Bruxelles, a avertizat că proiectul de lege este „incompatibil cu valorile și standardele UE”.
Potrivit ultimelor sondaje, 85% dintre georgieni susțin aderarea la UE.
Mesajul președintei Georgiei
Președinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat marți seară că intenționează să se opună prin veto legii dacă aceasta va ajunge pe biroul ei. Totuși, Parlamentul ar putea trece peste veto-ul său.
„Voi reprezentați o Georgie liberă, o Georgie care își vede viitorul în Occident și care nu va lăsa pe nimeni să îi ia acest viitor. Nimeni nu are nevoie de această lege. Toți cei care au votat pentru această lege au încălcat Constituția”, le-a transmis președinta georgiană protestatarilor, într-un discurs înregistrat în SUA, unde se află într-o vizită oficială.
Însă Irakli Garibashvili, premierul Georgiei, a reiterat marți că susține legea și a acuzat opoziția că este „distructivă și radicală”.
Partidul Visul Georgian este la putere în Georgia din 2012. Se crede că fondatorul partidului, miliardarul Bidzina Ivanishvili, care are legături cu Rusia, exercită controlul asupra țării din umbră.
Fotografie principală: Profimedia