Duminică, Forțele de Apărare ale Noii Zeelande au declarat că HMNZS Manawanui, nava specializată în scufundări și hidrografie a marinei neozeelandeze, a eșuat în apropierea coastei sudice a insulei principale Upolu din Samoa, sâmbătă noaptea. 

Anterior incidentului, cei 75 de membri ai echipajului și pasagerii care se aflau la bord efectuau un studiu al recifelor tropicale din națiunea insulară.  

Potrivit comisarului pompierilor din Samoa, Tanuvasa Petone, nava a izbucnit în flăcări înainte de a se scufunda. În urma unei misiuni de salvare reușite, toți cei de la bord au fost raportați în siguranță la țărm. 

Acesta a adăugat că trei dintre cei 75 au avut nevoie de tratament spitalicesc.  

„Sunt toți pe uscat. Sunt în siguranță, cu excepția câtorva persoane care au suferit răni minore, pe care le-am tratat la fața locului. Persoanele le-am transferat la spital”.   

Serviciile de urgență din Samoa și personalul de apărare australian, cu asistența centrului de salvare din Noua Zeelandă, au coordonat operațiunile de salvare, conform unei declarații a Serviciului de Poliție, Închisori și Corecții din Samoa, postată pe Facebook.  

Pasagerii au părăsit nava în bărci de salvare

La salvarea echipajului și a pasagerilor care au părăsit nava în bărci de salvare, mai multe nave s-au implicat, a declarat comandantul componentei maritime din Forțele de Apărare ale Noii Zeelande, comandorul Shane Arndell.  

Cauza eșuării rămâne necunoscută. O investigație suplimentară este necesară în acest caz, au spus Forțele de Apărare după incident.   

Potrivit armatei Noii Zeelande, salvatorii au luptat cu curenții și vânturile care împingeau plutele de salvare și bărcile spre recife, iar „valurile au făcut ca efortul de salvare să fie deosebit de provocator”.   

Urmărește-ne pe Google News