FSB a confirmat joi că „opt cetăţeni ruşi care erau deţinuţi în mai multe ţări ale NATO, precum şi doi copii minori” s-au întors în Rusia în cadrul unui important schimb de deţinuţi cu ţări occidentale, relatează AFP, potrivit Agerpres.
FSB a difuzat imagini din timpul acestui schimb care au fost preluate pe larg de rețelele de informare ale Kremlinului.
„Cetăţenii ruşi au fost schimbaţi cu un grup de indivizi care au acţionat în interesul unor guverne străine şi în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, susține FSB.
Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin a graţiat oficial 13 persoane condamnate în Rusia şi eliberate joi, 1 august.
Într-un comunicat, Kremlinul a mulţumit guvernelor străine care au contribuit la schimb şi a precizat că Putin semnat decretele de graţiere pentru jurnalistul Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin Paul Whelan, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov, fostele angajate ale Fundației Anticorupție Lilia Ceanîşeva și Ksenia Fadeeva, disidentul Vladimir Kara-Murza, opozantul Ilia Iaşin, artista Aleksandr Skocilenko, jurnalista Alsu Kurmaşeva, activiștii politici Andrei Pivovarov și Vadim Ostanin, politologul Demuri (Dieter) Voronin şi adolescentul condamnat pentru „trădar” Kevin Lick.
Alte trei persoane incluse în acest schimb sunt Patrick Schoebel, avocatul Herman Moyzhes și medicul militar condamnat la moarte în Belarus și apoi grațiat Rico Krieger.
La schimb, Rusia a primit agenţi ai FSB, GRU, SVR şi hackeri ruşi.
O fotografie cu Gershkovich, Whelan și Kurmașeva la bordul unui avion a fost publicată pe contul de X al președintelui Joe Biden.
„După ce au îndurat suferințe și incertitudini inimaginabile, americanii reținuți în Rusia sunt în siguranță și liberi”, a transmis liderul de la Casa Albă.
Mai devreme, Casa Albă a publicat imagini cu Joe Biden primindu-i în Biroul Oval pe membri ai familiilor cetățenilor americani eliberați din Rusia.
Joe Biden a vorbit joi, de la Casa Albă, despre acest schimb de deținuți, cel mai mare de la căderea Cortinei de Fier. Președintele american a denunțat „procesele spectacol” intentate de Moscova cetăţenilor occidentali şi a subliniat că eliberarea lor a fost rezultatul unor eforturi diplomatice colective, cu ajutorul aliaţilor, relatează CNN, potrivit news.ro.
Biden: „Aliații contează”
Preşedintele Joe Biden a lăudat puterea alianţelor în eforturile de ani de zile pentru schimbul istoric de deţinuţi care a avut loc joi, subliniind un semn distinctiv al preşedinţiei sale – consolidarea relaţiilor SUA în străinătate şi oferind în acelaşi timp o critică voalată a politicii „America First” a fostului preşedinte Donald Trump, notează CNN.
El a numit acordul o „performanţă a diplomaţiei şi a prieteniei”. „Mai multe ţări au contribuit la realizarea acestui acord. Acestea s-au alăturat unei negocieri dificile şi complexe, la cererea mea”, a declarat Biden, făcând referire la propriul său rol în proces.
„Înţelegerea care a făcut posibil acest lucru a fost o performanţă a diplomaţiei şi a prieteniei. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără aliaţii noştri, Germania, Polonia, Slovenia, Norvegia şi Turcia – toţi au făcut un pas înainte şi au fost alături de noi”, a spus preşedintele american.
„Îi datorez în special un mare sentiment de recunoştinţă cancelarului (german Olaf Scholz – n.r.). Pentru oricine se întreabă dacă aliaţii contează, ei contează. Contează. Ziua de astăzi este un exemplu puternic al motivului pentru care este vital să avem prieteni în această lume”, a declarat liderul de la Casa Albă, într-o aluzie critică la Donald Trump, care a sugerat în campanie că SUA nu le vor mai sări în ajutor aliaţilor europeni dacă nu își acoperă cota de cheluieli pentru apărare.
„Alianţele noastre îi fac pe oamenii noştri să se afle mai în siguranţă. Acum, calvarul lor brutal a luat sfârşit”, a spus Biden, referindu-se la deţinuţii eliberaţi. „Acum câteva momente, eu şi familiile lor am putut vorbi cu ei la telefon din Biroul Oval. Au ieşit din Rusia”, a anunţat președintele american, menţionând că este o „uşurare incredibilă” pentru familii.
Justificări pentru eliberarea spionilor ruși
Întrebat cum justifică eliberarea unor spioni ruși, Biden a spus că tot ce contează este că „a adus acasă oameni nevinovaţi”. „Familia este începutul, mijlocul şi sfârşitul. Nu mă pot gândi la nimic mai consecvent”, a subliniat el.
În timpul discursului său, Joe Biden – care se afla înconjurat de membri ai familiilor americanilor eliberaţi – a făcut o pauză pentru a cânta „La mulţi ani” lui Miriam, fiica în vârstă de 13 ani a jurnalistei Alsu Kurmașeva.
Preşedintele Biden le-a declarat reporterilor prezenți la Casa Albă că nu a vorbit cu Putin ca parte a eforturilor depuse pentru realizarea acestui schimb de deținuți. Întrebat dacă intenţionează să vorbească cu liderul de la Kremlin, Biden a declarat: „Nu am nevoie să vorbesc cu Putin”.
Ultima interacţiune publică între cei doi lideri a avut loc în februarie 2022, cu doar două săptămâni înainte de lansarea invaziei ruse la scară largă în Ucraina. Potrivit unui raport al Casei Albe de la acea vreme, Biden „a reiterat faptul că o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferinţe umane pe scară largă şi ar diminua poziţia Rusiei”.
De atunci, Biden s-a referit la Putin în termeni din ce în ce mai critici. Într-un interviu acordat în iunie postului ABC, preşedintelele american a spus că Putin „nu este un om decent – este un dictator”.
Săgeți către Donald Trump
Pe de altă parte, Biden l-a luat peste picior pe Trump când a fost întrebat dacă are un mesaj pentru el după schimbul istoric de deţinuţi petrecut joi.
„Preşedintele Trump a spus în repetate rânduri că ar fi putut obţine eliberarea ostaticilor fără să dea nimic în schimb. Ce răspundeţi la asta? Ce îi spuneţi preşedintelui Trump acum?”, l-a întrebat un reporter pe Biden.
„De ce nu a făcut-o când era preşedinte?”, a răspuns Biden.
El a dezvăluit că a început să lucreze la eliberarea americanilor deţinuţi pe nedrept în Rusia înainte de a-şi prelua oficial funcţia. „Munca noastră nu a început abia în prima zi. Am început înainte de prima zi. În timpul tranziţiei, am instruit echipa noastră de securitate naţională să cerceteze toate cazurile de oameni reţinuţi pe nedrept”, a declarat Biden.
Președintele american a sublinit că aceste cazuri au fost „moştenite de la administraţia anterioară”. „Până în prezent, administraţia mea a adus acasă peste 70 de americani care au fost reţinuţi pe nedrept sau ţinuţi ostatici în străinătate – mulţi încă dinaintea preluării mandatului meu”, a spus Joe Biden.