Decizia survine, paradoxal, după ce Palatul Buckingham a transmis, în numele Regelui Charles, că doar cetățenii australieni pot stabili dacă țara devine republică sau rămâne monarhie. „La fel ca mama sa (n.red fosta Regină Elisabeta a II-a), și regele consideră că aceasta este o chestiune care privește poporul australian”, a fost mesajul transmis de Casa Regală a Marii Britanii.

Boicotul liderilor politici vine într-un moment în care semnificația vizitei are un rol simbolic. Regele Marii Britanii va ateriza în Australia și o să participe la o recepție care marchează prima sa vizită pe continentul australian de la preluarea tronului și prima a unui monarh britanic din 2011.

„O palmă peste față”

Prim-ministrul Australiei va fi prezent la întâlnire, dar liderii importanți din toate cele șase state federale au refuzat invitațiile, invocând „alte angajamente”. Șeful celui mai mare stat din Australia, New South Wales, a spus că se va întâlni cu Charles al III-lea cu altă ocazie.

Purtătorul de cuvânt al Ligii Monarhiștilor Australieni, Bev McArthur, a numit acest gest al clasei politice drept o „palmă peste față”. „Toți premierii și miniștrii au jurat credință monarhului nostru, Charles, și este o insultă monumentală faptul că acum îi scuipă în mâna întinsă cu prietenie”, a fost declarația oferită presei australiene.

Australia a devenit o națiune independentă în 1901 și este o federație de șase state, dar rămâne o monarhie constituțională cu monarhul britanic drept șef de stat. Această titulatură are, însă, o semnificație simbolică. Regele nu are, de fapt, nicio implicare în deciziile luate de clasa politică australiană.

Urmărește-ne pe Google News