Reamintim, Bitcoin a crescut puternic anul trecut, de la o mie de dolari până aproape de 20.000 de dolari. La un moment dat, Satoshi Nakamoto, enigmaticul inventator al Bitcoin avea o avere de 17 miliarde de dolari, pe baza cotațiilor de atunci ale Bitcoin. Dar acesta a terminat anul la 13.000 de dolari, crescând astfel de 13 ori față de începutul lui 2017.
Ei bine, moneda Ripple (XRP) s-a apreciat de 37 de ori, de la 0,0065 dolari pe unitate în ianuarie 2017 la 2,47 dolari bucata în decembrie. Din această cauză și averea lui Chris Larsen a crescut ca Făt-Frumos din poveste.
Astfel, revista americană Forbes că Larsen are o avere de 12,82 de miliarde de dolari doar din faptul că a adunat 5,19 milioane de monede Ripple.
De asemenea, Larsen deține 17% din acțiunile companiei Ripple, care folosește moneda digitală cu același nume pentru tranzacții financiare ușoare. Astfel, averea totală a acestuia ar ajunge la 37,3 miliarde de dolari și ar fi al 15-lea cel mai bogat american.
Spre comparație, cam atâta are Steve Ballmer, fost director general al Microsoft și actual investitor în Twitter și patron al echipei de baschet Los Angeles Clippers.
Chris Larsen, 57 de ani, a renunțat la funcția de director general al Ripple în noiembrie 2016, dar este în continuare președinte.
Alți doi miliardari în Ripple
Actualul director general al companiei, Brad Garlinghouse, deține la rândul său 6,3% din Ripple, ceea ce înseamnă că are și el o avere de 9,5 miliarde de dolari.
Un alt miliardar este Jed McCaleb, co-fondator al Ripple. Acesta a părăsit compania în 2013. Acesta deține 5,3 miliarde de monede digitale XRP, dar nu are voie să le vândă pe toate deodată. Cu toate acestea, la valoarea de 2,47 dolari pe unitate înseamnă că are o avere de 13 miliarde de dolari.
Ripple are acum mai bine de 100 de clienți pentru tranzacții financiare bazate pe moneda sa, între care gigantul American Express și Banco Santander, cea mai mare instituție financiară din Spania. De asemenea, între clienți se găsesc banca britanică Standard Chartered, cea elvețiană UBS și cea franceză Credit Agricole.
Între investitorii în compania Ripple se regăsesc Google, compania de servicii Accenture, producătorul de hard-disk-uri Seagate, fondul de investiții Andreesen Horowitz și băncile Santander și Standard Chartered.