Specialiștii susțin că monedele dacice și romane ar face parte din patrimoniul cultural național și au fost evaluate la 2.000 de euro, se arată într-un comunicat al Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Operațiunea polițiștilor a avut loc în cadrul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Anchetatorii fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizație, furt calificat, distrugere și efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică.
„De comiterea acestor fapte sunt bănuiți patru cetățeni cehi. În 2015, cei în cauză ar fi efectuat detecții neautorizate și ar fi sustras din siturile arheologice ale cetăților dacice loturi de artefacte din patrimoniul cultural național, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roșie, Costești, Blidaru și Bănița, din județul Hunedoara”, se arată într-un comunicat al IPJ Hunedoara.
Monede antice recuperate din Cehia, după ce ar fi fost exportate ilegal
Ancheta polițiștilor a avut în perioada 4-8 iunie, sub coordonarea Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române și cu sprijinul Direcției Regionale a Poliției Boemiei de Sud (Cehia).
În același dosar, au avut loc percheziții, anul trecut, în Cehia și ar fi fost recuperate și alte monede și bunuri arheologice furate și exportate ilegal în Cehia, precum și detectoare de metale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro