Condițiile severe de iarnă, cunoscute sub numele de dzud, sunt caracterizate de temperaturi scăzute și de zăpadă și gheață abundente care acoperă zonele de pășunat și taie accesul la hrană pentru animale.

Aproximativ 300.000 de persoane din Mongolia sunt păstori nomazi tradiționali și depind de vitele, caprele și caii lor pentru hrană și pentru a le vinde pe piață.

„Pentru acei oameni care depind în totalitate de vitele lor pentru a supraviețui, au devenit săraci în doar câteva luni”, a declarat joi Alexander Matheou, directorul regional al IFRC pentru Asia-Pacific, pentru CNN. „Unii dintre ei nu mai sunt acum în măsură să se hrănească sau să își încălzească locuințele”.

Din noiembrie, cel puțin 2.250 de familii de crescători de animale au pierdut mai mult de 70% din efectivele de animale, potrivit IFRC. Mai mult de 7.000 de familii nu au acum acces la hrană adecvată, a adăugat aceasta.

Dzudul a afectat trei sferturi din țară, dar se așteaptă ca și condițiile să se înrăutățească pe măsură ce iarna continuă.

„Acum este primăvară, dar iarna se prelungește în Mongolia, încă mai este zăpadă, iar animalele încă mor”, a spus Matheou.

Guvernul a declarat stare de alertă

Guvernul mongol a declarat luna trecută o stare de alertă sporită, care va dura până la 15 mai, iar marți, IFRC a lansat un apel pentru obținerea de fonduri pentru a atenua suferința oamenilor care și-au pierdut mijloacele de trai.

„Chiar și cu un nivel ridicat de pregătire, care a existat în Mongolia în acest an și în anii precedenți, nu este suficient pentru a face față condițiilor extreme”, a declarat Matheou. „Am făcut o mulțime de pregătiri și amploarea acesteia ne-a luat totuși prin surprindere.”

Dzudul a avut un tribut economic devastator pentru crescătorii de animale și a provocat perturbări în ceea ce privește călătoriile, comerțul și accesul la asistență medicală și educație pentru mulți mongoli, în special pentru cei care trăiesc în zonele rurale, deoarece zăpada abundentă taie accesul la drumuri.

De ce este atât de rău dzudul din acest an?

Familiile de crescători de animale se deplasează adesea odată cu anotimpurile, călătorind prin vastele pășuni ale țării pentru a găsi noi locuri de hrană pe care să-și pască animalele.

Ei folosesc lunile de vară pentru a cultiva furaje care să le permită animalelor să treacă iarna.

Deși sunt obișnuiți cu iernile aspre ale Mongoliei, un dzud – sau „dezastru” – apare atunci când seceta de vară este urmată de ninsori abundente și frig extrem.

Temperaturile pot scădea până la -30 de grade Celsius, uneori și mai jos față de acestea.

În acest an, căderile de zăpadă au fost cele mai mari din ultimii 49 de ani, acoperind 90% din țară în momentul de vârf din ianuarie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Vara de anul trecut a început bine, cu precipitații abundente. Dar o scădere severă a temperaturii și căderi timpurii de zăpadă în noiembrie au precedat o creștere bruscă a temperaturii, ceea ce a dus la dezghețarea zăpezii, potrivit ONU. Aceasta a fost urmată de un val de frig prelungit care a coborât sub -40 de grade Celsius în unele zone.

Acest lucru a însemnat că pășunile au fost sărace, astfel încât animalele nu s-au putut îngrășa înainte de iarnă, iar crescătorii de animale nu au putut pregăti suficient fân pentru a le ajuta să supraviețuiască.

Acum, Mongolia a fost lovită de un dublu dzud „alb” și „de fier”, ceea ce înseamnă că zăpada foarte mare împiedică animalele să ajungă la iarbă. Aceasta, combinată cu un îngheț puternic, blochează pășunile.

Episodul de vreme extremă, „de departe cel mai rău”

Dzuds sunt din ce în ce mai frecvente în Mongolia, astfel încât pășunile și crescătorii de animale nu au timp să se refacă între episoadele de vreme extremă.

„Aceste dzuds sunt ciclice și se întâmplă din ce în ce mai des. Au fost șase în ultimii 10 ani… acesta este de departe cel mai rău. Dar continuă să se întâmple. Înainte se întâmplau rar, acum se întâmplă des”, a declarat Matheou de la IFRC.

Mongolia este una dintre țările cele mai afectate de criza climatică, temperaturile medii ale aerului crescând cu 2,1 grade Celsius în ultimii 70 de ani, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Secetă și ierni aspre

Potrivit agențiilor ONU, schimbările climatice provocate de om au perturbat cele patru anotimpuri, ceea ce a dus la o creștere a secetelor de vară recurente și, ulterior, a iernilor aspre.

Potrivit IFRC, se preconizează că impactul crizei din acest an va fi mai mare decât cel al dzudului care a lovit Mongolia în 2010, care a dus la moartea a 10,3 milioane de animale.

„Suntem martorii numeroaselor lupte cu care se confruntă multe gospodării de păstori, de la pierderea prețioaselor lor animale până la povara dificultăților financiare, a resurselor limitate, precum și a presiunilor imense asupra sănătății mentale și fizice a oamenilor”, a declarat Olga Dzhumaeva, șefa Delegației IFRC pentru Asia de Est, într-un comunicat.

„Cu toate acestea, vedem speranța de neclintit și rezistența atâtor familii care se luptă cu furia iernii cu o putere incredibilă. Moartea continuă a animalelor, diminuarea resurselor și deteriorarea condițiilor a sute de mii de oameni din Mongolia în această iarnă sunt un memento dur al nevoii urgente de asistență.”

 
 

Urmărește-ne pe Google News