„Cred că ceea ce este cu adevărat important să ne amintim astăzi este că nici nu ar fi trebuit să ajungem într-un punct în care consimțământul era întrebarea. (…) Așadar, a fost cu totul nepotrivit ca cel mai puternic om, șeful meu, 49 de ani… Aveam 22 de ani, literalmente abia ieșisem din facultate. Și cred că diferențele de putere sunt un lucru ale cărui consecințe nu le puteam înțelege la 22 de ani. Le înțeleg, evident, foarte diferit la 48 de ani”, a spus Monica Lewinsky.
Relația dintre preşedintele Bill Clinton şi Monica Lewinsky de la finalul anilor ’90 a revenit în atenția publică în contextul în care este subiectul seriei „Impeachment: American Crime Story”, al cărei producător este Lewinsky.
În această producție „vedem aspecte ale lui Bill pe care nu le-am văzut până acum”, precizează fosta stagiară de la Casa Albă.
De asemenea, referindu-se la serialul de televiziune, Monica Lewinsky a precizat că „sunt atât de mulți oameni care au muncit din greu pentru el și a fost important pentru mine să fie credibil”.
De-a lungul anilor, Bill Clinton a reflectat asupra relației sale cu Monica Lewinsky, iar în 2018 sugera că nu îi datorează scuze acesteia.
„Nu, nu – eu nu am vorbit niciodată cu ea. Dar am spus public în mai multe ocazii că îmi pare rău. E foarte diferit. Scuzele au fost publice”, spunea atunci fostul președinte american.
Ulterior, Clinton a declarat că se simte „teribil” că aventura aceasta i-a definit viața lui Lewinsky.
Monica Lewinsky este cunoscută acum ca activistă împotriva fenomenului de bullying și a agresiunilor cibernetice.
În acest context, ea a declarat pentru CNN că giganții social-media „ar trebui să facă lucrurile mai bine”. Comentariul ei vine pe fondul acuzațiilor fostei directoare din cadrul Facebook, Frances Haugen, care a sugerat că reprezentanții companiei au fost conștienți că platformele lor sunt folosite pentru a răspândi ura, violența și dezinformarea și au încercat să ascundă asta.
Întrebată despre companiile de social media și mărturia lui Haugen, Lewinsky, care este producător executiv și pentru viitorul documentar HBO Max „15 Minutes of Shame”, care abordează subiectul umilirii publice în social media, a precizat: „Documentarul nostru se concentrează, în parte, pe comportamentul online care le afectează pe femei și pe cei din comunitățile marginalizate. Așa că a ieși în față ca un om care face dezvăluiri este un act de curaj”.
Scandalul sexual de la Casa Albă a precipitat procesul de destituire a lui Bill Clinton, deschis în 1998 de Camera Reprezentanților. Clinton a fost acuzat de sperjur, minţind în legătură cu relaţia lui cu Monica Lewinsky. Ulterior, președintele a fost achitat de Senat.
Foto: Profimedia