Decizia CEDO arată că România trebuie să îi plătească Monicăi Macovei daunele stabilite de justiția română.
Monica Macovei s-a adresat CEDO după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut printr-o sentință din 7 noiembrie 2013 o decizie a Curții de Apel București care o obliga să îi plătească lui Dan Șova 10.000 de lei. Motivul? Macovei îi numise pe Victor Ponta și Dan Șova “corupți” într-o conferință de partid.
CEDO a decis marți, în majoritate, cu 5 la 2, că în acest caz a existat o încălcare a articolului 10 din Convenție și anume “Libertatea de gândire, de conștiință și de religie”.
Potrivit deciziei, România trebuie să-i plătească Monicăi Macovei, în următoarele trei luni, daune de 9.500 de euro. Astfel, suma de 4.505 de euro drept daune materiale, 2.000 de euro drept daune morale și 3.000 de euro drept cheltuieli de judecată.
Monica Macovei, fost ministru al justiției și fost membru al Parlamentului European, îi dăduse pe Ponta și Șova drept exemple de corupție în rândul avocaților care fac și politică, în contextul contractelor de reprezentare juridică încheiate de aceștia cu complexele energetice Turceni și Rovinari.
În decembrie 2013, când Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), Secția Civilă, a respins recursul Monicăi Macovei în acest caz, iar sentința potrivit căreia trebuia să-i plătească daune lui Șova a rămas definitivă, fostul ministru anunță că urmează să sesizeze CEDO, scrie Ziare.com
Ea spunea că în declarațiile sale a făcut referire la documente reale și că a câștigat procesul pe fond.