„Vă aduc aminte că tot în conflict de interese au fost aceiaşi judecători în 2005, când au declarat neconstituţionale prevederi din legile justiţiei care îi priveau direct pe ei sau pe soţiile lor de la ÎCCJ. Să nu uităm că recent CC a decis că este constituţional pentru magistraţi şi pentru parlamentari să-şi păstreze cumulul pensiei cu salariul pentru aceeaşi activitate. Deci, când e vorba de ei şi de buzunarul lor, iată cum interpretează Constituţia. Practic, trag de Constituţie în toate felurile. Categoric, se află în conflict de interese, dacă această informaţie e reală.”, a declarat Monica Macovei revistei 22.
„Mulţi politicieni şi mulţi dintre cei care trebuie să-şi facă publice declaraţiile de avere şi de interese, deci sistemul public, sunt speriaţi de ANI şi sigur că nu vor să-şi facă publice nici declaraţiile de avere şi nici să fie controlaţi (…) Amintesc că PC şi UDMR au ieşit din şedinţa de guvern când s-au adoptat declaraţiile de avere, de nervi. Sigur, sunt şi magistraţi cărora nu le place şi care au sesizat CC şi în trecut pe publicarea veniturilor. Sunt toţi cei care trebuie să dea socoteală pentru orice îmbogăţire care nu poate fi explicată în timpul unui mandat public.”
„Nu cred că le pasă celor de la CC sau celor care vor să scape de verificarea averilor de ce zice Comisia Europeană. Sunt mai aproape buzunarul şi libertatea şi averea decât poziţia şi credibilitatea externă a României.”
Printre altele, întreg capitol I din Legea ANI a fost declarat neconstituţional. Prevederile articolelor din acest capitol legitima ANI de a efectua activităţi de verificare privind averea dobândită în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!