Potrivit lui Dacian Cioloș, președinte USR, formațiunea „a dus acest proiect de la început și până la final” și proiectul își propune „transparență deplină în monitorizarea acestui program crucial pentru modernizarea României”.
Cristian Ghinea, coordonator politici publice USR, fost ministru al investițiilor și proiectelor europene, care a coordonat elaborarea PNRR, a subliniat faptul că lansarea acestei platforme reprezintă modalitatea USR de a rămâne alături de acest proiect de țară.
PNRR este acum un șantier în organizare. Jaloanele stabilite pentru 31 decembrie erau măsuri de organizare a șantierului. Considerăm că, din cele 21 de jaloane, 13 sunt îndeplinite complet, restul sunt în întârziere sau sunt îndeplinite formal, însă defectuos.
Cristian Ghinea:
Odată cu platforma online, a fost publicat și primul raport de analiză: „Buletin de Sănătate PNRR No.1/2022. Prima tranșă de jaloane PNRR – Ce se schimbă, dincolo de bifat?”.
Concluziile principale arată că, din cele 21 de jaloane și ținte care au avut ca termen-limită 31 decembrie 2021, situația în acest moment este următoarea:
- 13 sunt îndeplinite în mod real pe formă și pe fond (fiind marcate pe website cu culoarea verde)
- patru sunt în implementare, guvernul având măsuri în derulare care pot conduce la îndeplinirea la timp. Comisia Europeană nu a ridicat semnale de alarmă cu privire la riscul de implementare (culoarea galben)
- două sunt întârziate sau cu risc de a depăși termenul prevăzut (culoarea portocaliu)
- două sunt blocate. Măsurile propuse/adoptate de guvern nu sunt adecvate/suficiente sau nu respectă cerințele din PNRR (culoarea roșu).
Aproape 30 de miliarde de euro, bani europeni
Prin PNRR, țara noastră va primi în total 29,2 miliarde de euro de la Comisia Europeană, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, dacă îndeplinește condițiile, adică finalizarea jaloanelor trasate.
„Fiecare stat membru poate să trimită două cereri de plată pe an. Comisia are obligația să le evalueze în două luni. Când România consideră că a mai făcut o tranșă de jaloane, trimite cerere de plată la Bruxelles. Banii nu se blochează, România nu mai este eligibilă pentru o nouă tranșă dacă nu are aceste jaloane”, a spus fostul ministru USR al proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Comisia Europeană a transferat deja, pe 2 decembrie, 1,8 miliarde de euro sub formă de prefinanțare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate țării noastre, aceasta fiind prima tranșă de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro