Montana a devenit vineri primul stat american care face un pas important spre interzicerea totală a aplicației TikTok pe toate dispozitivele personale, în urma preocupărilor legate de securitatea și sănătatea utilizatorilor.
Legea care interzice funcționarea platformei în interiorul granițelor statului și interzice magazinelor de aplicații să o ofere pentru descărcare a fost adoptată vineri – cu 54 de voturi pentru și 43 împotrivă – și urmează să fie aprobată de guvernatorul Greg Gianforte, pentru a intra în vigoare în ianuarie anul viitor, scrie BBC.
TikTok este nominalizată în mod specific drept țintă a proiectului legislativ, care prevede potențiale sancțiuni de 10.000 de dolari pe zi pentru fiecare încălcare a prevederilor.
Sancțiunile s-ar aplica, de asemenea, oricărui magazin de aplicații care încalcă legea. Utilizatorii individuali nu vot fi penalizați însă pentru accesarea TikTok.
Este de așteptat ca guvernatorul republican al statului să promulge legea. În decembrie, Gianforte a interzis deja TikTok pe dispozitivele oficiale ale guvernului statal, iar în ianuarie a îndemnat sistemul universitar din Montana să urmeze acest exemplu, ceea ce oficialii din educație au și făcut.
„Guvernatorul va analiza cu atenție orice proiect de lege pe care legislativul îl va trimite pe biroul său”, a declarat vineri Brooke Stroyke, purtătoarea de cuvânt a lui Gianforte.
Reprezentanții TikTok au reacționat la demersul legiutorilor din Montana, sugerând o potențială acțiune în justiție pentru blocarea proiectului.
„Susținătorii proiectului de lege au recunoscut că nu au niciun plan fezabil pentru a operaționaliza această încercare de cenzurare a vocilor americane și că constituționalitatea proiectului de lege va fi decisă de instanțe”, a declarat Brooke Oberwetter, purtătoare de cuvânt a TikTok.
„Vom continua să luptăm pentru utilizatorii și creatorii TikTok din Montana, ale căror mijloace de trai și drepturi, conform Primului Amendament, sunt amenințate de acest abuz guvernamental flagrant”, a adăugat Oberwetter, citată de CNN.
Suspiciunile oficialilor SUA
Numeroase guverne din întreaga lume, inclusiv cel din Statele Unite, au interzis deja instalarea și folosirea TikTok pe dispozitivele oficiale și în rețele WiFi oficiale. Însă aceste restricții nu se extind la dispozitivele personale ale utilizatorilor.
Principalele preocupări invocate în SUA – și în legea din Montana în mod specific- sunt cele legate de securitatea utilizatorilor.
Oficialii americani și-au exprimat frecvent temerile că guvernul chinez ar putea avea acces la datele utilizatorilor platformei, prin legăturile sale cu compania mamă a TikTok, ByteDance, și că aceste informații ar putea fi folosite în beneficiul serviciilor de informații sau al campaniilor de propagandă chinezești.
Până în prezent, nu există nicio dovadă publică că guvernul chinez a accesat informațiile personale ale utilizatorilor americani ai TikTok sau că a folosit aceste date pentru a-i influența.
Dar directorul FBI Christopher Wray a avertizat în fața Congresului că, dacă Beijingul ar accesa într-adevăr datele personale ale americanilor, autoritățile nu ar vedea imediat semnele evidente ale unui astfel de comportament.
TikTok a anunțat între timp că ar putea răspunde preocupărilor legate de securitatea națională prin instalarea unui „firewall” care să protejeze datele utilizatorilor americani, ca parte a unei inițiative pe care o numește Proiectul Texas.
Planul nu i-a descurajat însă pe critici. Mai mult de jumătate dintre statele americane au luat măsuri drastice împotriva TikTok într-un fel sau altul, iar votul de vineri din Camera Reprezentanților din Montana a subliniat amploarea sprijinului pentru restricționarea aplicației.
Dincolo de preocupările legate de securitate, legiuitorii din Montana au invocat și temerile pentru sănătatea utilizatorilor. Ei au făcut astfel referire la încurajarea „activităților periculoase” în rândul tinerilor utilizatori.
Obstacole legale
Mulți analiști avertizează că viitorul legii din Montana este incert. NetChoice, o organizație din industria tehnologică care are TikTok printre membrii, a avertizat vineri că legea încalcă prevederile constituționale americane.
„Această mișcare a legislativului din Montana creează un precedent periculos, conform căruia guvernul poate încerca să interzică orice afacere care nu-i place, fără dovezi clare de infracțiune”, a declarat Carl Szabo, vicepreședinte și avocat al NetChoice.
„Constituția SUA interzice în mod clar legiuitorilor să adopte legi care să incrimineze un anumit individ sau o anumită afacere. Guvernatorul Greg Gianforte ar trebui să blocheze prin veto această lege clar neconstituțională”, a adăugat Szabo.
În acest timp, „Design it For Us”, o coaliție de tineri activiști care militează pentru schimbări în reglementarea platformelor sociale, i-a criticat pe legiuitori pentru că nu au inclus în proiectul de lege prevederile sugerate de ei.
„Credem că mediile sociale pot fi bune pentru tineri, dacă ele sunt concepute pentru noi”, au declarat Zamaan Qureshi și Emma Lembke, copreședinții grupului. „Însă interdicțiile precum aceasta din Montana ratează o oportunitate reală de a aborda în mod proactiv preocupările copiilor privind siguranța și confidențialitatea pe aceste platforme”, au adăugat cei doi.
O organizație care îi reprezintă dezvoltatorii de aplicații a declarat de asemenea vineri că proiectul de lege ar putea încuraja guvernele să legifereze în funcție de fiecare aplicație în parte, creând un mozaic de legi care ar „cântări greu asupra companiilor mici”.
„Deși ar putea începe cu TikTok, este clar că nu se va termina acolo”, a declarat Morgan Reed, președintele „The App Association”.
Alte grupuri ale societății civile au afirmat că legea încalcă dreptul la libera exprimare și accesul la informații. Legea „este cenzură”, a concluzionat o scrisoare comună trimisă de American Civil Liberties Union – Uniunea Libertăților Civile Americane, o organizație nonprofit.
„Legea ar bloca accesul locuitorilor din Montana la o platformă pe care se exprimă și schimbă idei în fiecare zi și ar crea un precedent alarmant pentru un control guvernamental excesiv asupra modului în care cetățenii utilizează internetul”, spune scrisoarea.
Legislația face referire, de asemenea, la prezența pe TikTok a „conținutului periculos” și a „provocărilor periculoase”, un limbaj care ridică semne de întrebare și sugerează o posibilă neconstituționalitate, a explicat pentru CNN Lynn Greenky, cercetător și profesor asociat la Universitatea Syracuse.
„Restricțiile privind conținutul vor fi permise de Constituție doar în circumstanțe excepționale”, a spus Greenky. „Cu siguranță, guvernul din Montana are un interes în protejarea sănătății, bunăstării și intimității cetățenilor săi, dar statutul este atât de vag încât este practic inaplicabil”, a avertizat acesta.
andrei.v.c • 15.04.2023, 11:33
Foarte bine. TikTok îndobitocește populația și nu face decât să dezbine, fix ce își doresc adversarii occidentului