Monumentul va fi descoperit pe 30 octombrie, în jurul orei 12:00, în piațeta din faţa fostului club Colectiv.

”Încă de la începutul anului ne-am dorit foarte mult ca acest monument să existe şi ne-am luptat cât am putut pentru realizarea sa. Nu vrem ca oamenii să uite ce s-a întâmplat pe 30 octombrie 2015, nu trebuie ca cei 64 de tineri care au plecat dintre noi să fie uitați. Acest monument era necesar pentru că atâta timp cât oamenii au în minte ce s-a întâmplat atunci, vor avea grijă, pe viitor, să evite orice acţiuni care să ducă la astfel de tragedii.”, a declarat Eugen Iancu, membru fondator al Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Monumentul este compus dintr-un soclu în formă de semisferă cu raza de un metru, făcut dintr-un bloc de piatră de Dobrogea, numită „Codru de Babadag”, și o sculptură din bronz, cu înălțimea de 1,60 metri. La baza acestuia vor fi cioplite numele celor 64 de tineri, victime ale incendiului din clubul Colectiv.

Costurile monumentului se ridică la 70.000 de euro, dintre care aproximativ 48.000 de euro provin de la Consiliul Local al Sectorului 4 şi restul din donaţii.

Un an de la Colectiv. Banii i-au dezbinat

Decizia de a ridica un monument costisitor în situația în care mulți dintre răniți încă sunt internați și au nevoie de operații i-a nemulțumit pe unii dintre membrii asociației.

De altfel, organizatorii celor două evenimente de comemorare care vor avea loc weekendul acesta – ”Colectiv-nouă ne pasă!” (Asociația Promusic Events alături de o parte din supraviețuitorii incendiului), respectiv Asociația Colectiv GTC 3010 (Eveniment Caritabil Colectiv #3010) – se acuză reciproc că încearcă să profite cumva de pe urma concertelor.

O altă asociație ce s-a vrut implicată în comemorarea corespunzătoare a tragediei, #Find_Us, cea a fotografilor de concert supraviețuitori, și-a făcut publică decizia de a nu participa cu fotografii la vânzare pentru sprijinul celor care mai au nevoie de asistență medicală, argumentând că și-ar fi dorit ca, pe data de 30 octombrie, să fie un singur spectacol, pe măsura intenției de a comemora tinerii pieriți la Colectiv.

64 de tineri au murit în urma incendiului din Colectiv

În urmă cu un an, vineri seara, pe 30 octombrie, artificiile aprinse în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity, care își lansa noul album în clubul Colectiv, au provocat un incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane. Dintre aceștia, 27 au murit în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre ei fiind fotografi, artişti, elevi olimpici şi studenţi străini.

Citește și: 

 
 

Urmărește-ne pe Google News