UPDATE 16.20: Primăria Capitalei a anunțat că s-au finalizat lucrările de remediere/ remontare pe poziție.
UPDATE 16.00: După apariția informației privind vandalizarea monumentului, Politia Locală a Municipiului București s-a autosesizat și a trimis la fața locului un echipaj pentru a face primele verificări. “Astfel, s-a constatat faptul că monumentul „Borna Kilometrică zero” fusese smuls de la locul lui și aruncat la câțiva metri depărtare. În această situație – cazul nefiind de competența Poliției Locale – urmează a fi făcute verificări de către Poliția Romană.
Mai mult decât atât, reprezentanții firmei care asigura paza piațetei Teatrului Național, Getica Guard Company, au recuperat borna în cauză, iar în prezent aceasta se afla în custodia firmei de pază. Totodată, deși monumentul „Kilometrul 0 al democrației” nu a fost realizat de Administrația Monumentelor și nu se află în administrarea PMB, ALPAB, care are în administrare parcul Teatrului Național, lucrează în prezent la un nou sistem de prindere a monumentului”, au transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.
Simbolul luptei pentru libertate și democrație amplasat în Piaţa Universităţii a dispărut.
Pentru fiecare țară de pe glob „kilometrul zero” are o importanță deosebită, făcând parte din patrimoniul național, cultural și tehnic al națiunii respective.
În București se aflau, până de curând, se aflau două monumente care marcau „kilometrul zero”. Unul care se află în curtea Bisericii Sf. Gheorghe și care reprezintă centrul cadastral al orașului, iar altul amplasat în Piaţa Universităţii la 22 aprilie 2011, ridicat în memoria lui Cristian Paţurcă.
După 1989, Piața Universității, locul unde au avut loc majoritatea manifestațiilor din timpul Revoluției, a rămas o zonă simbolică pentru noile începuturi ale României.
Numele lui Cristian Paţurcă este indisolubil legat, prin Imnul Golanilor, de Piaţa Universităţii, cântecul răposatului cantautor fiind pe buzele celor care, în 1990, cereau, la kilometrul zero al Capitalei, o ţară liberă de comunism.
Una dintre dorinţele lui Pațurcă a fost ca atunci când va muri, să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăştiată în Piaţa Universităţii. El a murit la data de 18 ianuarie 2011. În același an, fiul său, Vlad Paţurcă și preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, au dezvelit în Piaţa Universităţii dedicat cantautorului.
Până la ora difuzării acestei știri, autoritățile nu au oferit nicio explicație cu privire la motivul dispariției monumentului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro