În plină criză nucleară, cu un conflict care escaladează de la o zi la alta între Statele Unite și Coreea de Nord, sud-coreeni au ales un președinte pro-Phenian. Alegerea lui Moon nu a avut însă de-a face cu o dorință a populației de apropiere față de vecinii de la nord, ci a fost o reacție de furie la adresa corupției elitelor și a vieții foarte scumpe din țară.
Victoria lui Moon ar însemna însă o lovitură puternică pentru Washington și pentru Tokyo, cei doi adversari ai lui Kim Jong-un, care se bazau foarte mult pe Coreea de Sud pentru a-și întări poziția în zonă.
Moon Jae-in este împotriva scutului antirachetă american
În campnaia electroală, perședintele ales, a promovat reluarea dialogului cu Phenianul și a schimburilor și tratatelor comerciale cu vecinii de la nord. “Sunt încrezător să conduc efoturile diplomatice, în care vor fi implicate mai multe părți și care vor duce la renunțarea completă a Phenianului privind programul nuclear, precum și la o relație de pace între Sud și Nord, dar și la o cooperare economică”, a spus acesta, în luna aprilie, în timpul unei dezbateri.
În timpul dezbaterilor dinaintea alegerilor, Moon a adoptat aproape mereu un ton devensiv în problema nord-coreeană, afirmând că negocierile sunt o modalitate de a convinge Phenianul să renunțe la programul nuclear. În plus, el a militat pentru „semnarea unui tratat de pace în Peninsula Coreeană, după ce problema nucleară a fost complet rezolvată” și repornirea cooperării economice, inclusiv în zonele turistice și zonele industriale.
De asemenea, el a spus că dorește o distanțare față de Statele Unite, spunând că rolul de conducere a situației din Peninsula Coreea ar trebui să-l aibă Seulul și nu Washingtonul. În acest moment, SUA au peste 29.000 de soldați staționați în Coreea de Sud și consideră țara drept strategică mai ales că abia au pornit scutul antirachetă.
Subiectul acestui scut, care este criticat și de China, a fost atins în repetate rânduri de Moon care a spus că problema sistemului american antirachetă Thaad, devenit recent operațional, ar trebui decisă de viitorul guvern sud-coreean, în urma unei consultări publice.
În timpul unei dezbateri, Moon a afirmat că, dacă regimul nord-corean va face o nouă manevră importantă, precum efectuarea unui nou test nuclear, iar SUA pregătește un atac drept răspuns, prima sa reacție nu va fi să sune Phenianul, ci să sune Washingtonul pentru a-i spune lui Trump să nu aprobe nicio acțiune militară, fără acordul Coreei de Sud.
Japonia urmărește cu atenție ce se întâmplă cu vecinii ei
Și Japonia este direct interesată de ce se întâmplă la Seul. Un oficial guvernamental japonez a declarat, marți, că țara sa monitorizează îndeaproape alegerile prezidențiale din Coreea de Sud și speră să consolideze relații bilaterale cu noul lider.
Șeful secretarului de cabinet Yoshihide Suga a declarat că cele două țări vecine împart interese strategice comune. „Considerăm că cooperarea dintre Japonia și Coreea de Sud în probleme precum Coreea de Nord este indispensabilă pentru pacea și stabilitatea regiunii noastre”.