Numai weekendul trecut, patru persoane au trăit spaima de a se întâlni cu ursul. Doi gorjeni, soţ şi soţie, au ajuns la spitalul din Târgu Jiu, după ce au fost atacaţi în timp ce culegeau ciuperci în pădure. Din fericire, ei au fost salvaţi de un localnic aflat în zonă. Şi la Petriceni, Covasna, doi bărbaţi au trecut prin aceeaşi experienţă în timp ce adunau porumbul de pe câmp. Aceştia au povestit ulterior că animalul avea şi pui şi că era violent. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, Gheorghe Neagu, crede că animalele sălbatice au produs multe pagube anul acesta, motivul principal fiind lipsa hranei în pădure, după ce recolta de ghinde este foarte slabă.
Omul le invadează teritoriul
În acest timp, Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei Milioane de Prieteni, spune că situaţia nu este însă nouă, ci e rezultatul ignoranţei din ultimii ani a autorităţilor. “Noi, oamenii, invadăm tot mai mult teritoriul animalelor, nu invers, în zona Braşovului, spre exemplu, fiind construite foarte multe case în pădure. Acolo există bineînţeles şi grătare, practic o invitaţie numai bună pentru urşi. În plus, fructele de pădure sunt culese şi vândute în piaţă, iar urşii rămân astfel fără hrană. Vizitele lor se înteţesc toamna deoarece se pregătesc pentru hibernare, aşa că se hrănesc pentru cele 3-4 luni de iarnă, ca să nu mai punem la socoteală că au pui şi că trebuie să le asigure şi lor mâncarea” este de părere Lapis. La Braşov, unde anii trecuţi au existat nenumărate atacuri ale urşilor, specialiştii par să fi găsit totuşi câteva soluţii.
“Am creat în păduri puncte de hrană, unde le-am lăsat mâncare, iar seara am avem patrule care ţin sub observaţie mai ales zona Răcădău. Vizitele urşilor în oraşe, îndeosebi toamna, se datorează faptului că în tomberoane se găsesc multe resturi de fructe şi legume, iar ei sunt atraşi. Tocmai de aceea am cerut firmelor de salubrizare să ridice gunoiul seara, să nu mai rămână peste noapte”, ne-a declarat Cosmin Didă, de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt- Braşov.
Ce trebuie să ştii, ca să nu fii rănit
Claudiu Vasilescu, de la Salvamont Buşteni
Pentru a evita să ne întâlnim cu un urs în timpul drumeţiilor pe munte sau chiar în apropierea unei cabane, salvamontistul Claudiu Vasilescu ne-a dat câteva sfaturi preţioase. “În primul rând ar trebui să evităm o astfel de întâlnire, iar pentru asta e indicat ca atunci când ne aflăm în pădure să ne facem simţită prezenţa, să facem zgomot, indiferent dacă asta înseamnă că vorbim, cântăm său fluierăm. În schimb, e greu de evitat întâlnirea cu o femelă cu pui, deoarece aceasta nu îşi abandonează ursuleţii. Chiar dacă ne aude, ea nu se poate mişca prea repede din cauza puilor. Din păcate, în 95% din cazuri, astfel de întâlniri se soldează cu un atac”, ne-a povestit Claudiu. Acesta a mai spus că, orice am face, nu trebuie să fugim, iar dacă există mâncare în zonă, sa ne îndepărtăm de ea. (Cristi Neacşu)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro