O experimentata autoare a unui comentariu il asemuia pe seful DNA, Daniel Morar, cu Vornicul Motoc. Asta reiesea din titlul ‘Capul lui Morar vrem!. Autoarea pluseaza si considera ca a cere plecarea lui Morar de la carma DNA ar fi, poftim de vezi, o… sfidare a Comisiei de la Bruxelles! Inalta Poarta, ale carei aprecieri ar trebui luate ca o dogma. Sa fim seriosi. Destul de sever, pe buna dreptate, la adresa Justitiei romane, Raportul Comisiei UE are destule imperfectiuni, una din ele fiind girul departat de realitate, pe care-l da Parchetului in general si DNA in special.

DNA doar a mimat, de ani de zile, lupta impotriva macro-coruptiei, cu rezultate joase, spre zero. Nu se ridica soclu pentru DNA din patru (nu zece) dosare de ministri si fosti ministri, ajunse acum cateva luni in Parlament, ca urmare a unei decizii inoportune a Curtii Constitutionale. Este clar ca Parlamentul actioneaza ca o casta aricita. Dar nici continutul dosarelor respective (niste termopane, repararea unei case, spaga sub forma unor excursii, ori o pila pentru odrasla) nu justifica impaunarea lui Morar & Co. Ar insemna ca avem politicieni si demnitari nu prea lacomi. Si nu-i asa. Sunt notorii privatizarile oneroase, cu suspiciuni ca au fost si veroase. Sunt stiute marile matrapazlacuri de prin MApN sau de pe santierele de infrastructura. Muntii n-au fost rasi fara spaga. Etc.

Unde sunt rechizitoriile blindate, pe aceste teme? Cum explica Morar restituirea de catre instante, pe motive strict juridice, procedurale, a numeroase cauze? Mi-e teama ca-n tamaierea din Raport a ajuns mai ales lobby-ul facut de niscaiva ONG si de personaje ca Monica Macovei sau Alina Mungiu-Pippidi, iar nu o analiza rece si detasata politic, despre procurorul, nu teleastul Morar. Pe care e dator s-o faca ministrul Catalin Predoiu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News