Morcovii – atât de gustoși inclusiv în prăjituri – nu îmbunătățesc vederea, degeaba îi ronțăim de zor, convinși că vom scăpa de ochelari cu ajutorul lor! Iată și alte lucruri neștiute sau nebănuite, din diverse domenii…
- Persoanele care au crescut în sărăcie sunt mai predispuse la a mânca foarte mult la maturitate, ajungând supraponderale. Tendința de supraalimentare nu ține cont de statutul financiar – cercetătorii au descoperit că și bogații mănâncă mult, chiar dacă nu mai sunt bântuiți de spectrul foamei, ca în copilărie.
- Evitarea anumitor sarcini – de serviciu sau casnice – pe motiv că nu ai calitățile sau cunoștințele necesare pentru a le duce la bun sfârșit se numește “incompetență strategică”.
- Dacă reușești să te convingi că ai dormit bine, deși, în realitate, ai dormit prost, îți poți face creierul să creadă că ești odihnit. Tehnica se numește “somn placebo” și îți îmbunătățește funcțiile cognitive, ajutându-te să dai randament la birou sau la școală.
- Jocurile repetitive, cum este Tetrisul, pot fi de ajutor după o experiență traumatizantă: s-a constatat că ajută la ștergerea amintirilor neplăcute.
- J.K. Rowling, autoarea faimoasei serii de cărți “Harry Potter”, și-a pierdut jobul de secretară, la un moment dat (desigur, înainte să scrie cărțile, să devină celebră și să intre în topul celor mai bogate femei din lume), din cauză că era prea visătoare și nu se concentra la ce îi dădea șeful să facă.
Morcovii nu îmbunătățesc vederea! Cum a apărut minciuna
- Morcovii nu-ți îmbunătățesc vederea, e doar un mit! Chiar dacă organismul convertește betacarotenul din morcovi în vitamina A, nu vei putea consuma niciodată atât de mulți morcovi cât să-ți influențeze acuitatea vizuală. Mitul s-a născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când britanicii încearcau să țină secretă față de germani noua tehnologie radar, iar pentru asta, lansaseră zvonul că piloții lor dezvoltaseră capacitatea de a vedea pe timp de noapte deoarece mâncaseră foarte mulți morcovi.
- Dacă ai senzația că te minte cineva, deși nu ai dovezi că o face, cel mai probabil ai dreptate! Intuiția ajută mai mult decât creierul la detectarea minciunilor și a mincinoșilor, au concluzionat cercetătorii, în urma unui studiu.
- În timpul unui conflict cu cineva drag, e posibil să-ți crească pulsul. Când acesta depășește 100 de bătăi pe minut, ți-e afectată judecata și nu vei mai înțelege nimic din ce-ți spune cel sau cea cu care te cerți.
- Săritul cu parașuta în scopuri caritabile aduce pagube bugetului din Marea Britanie, pentru că parașutiștii se rănesc foarte des. Englezii au ajuns la concluzia că pentru fiecare liră sterlină adunată în urma acțiunii sale, un parașutist costă sistemul de sănătate aproape 14 lire.
- Un judecător din Palestina a interzis divorțurile în timpul Ramadanului, explicând că oamenii iau decizii iraționale când le este foame.
FOTO/ Mesajul unui brașovean către un șofer din Prahova care a parcat pe patru locuri