În perioada 10 – 24 octombrie 2016 Muzeul Județean de istorie și Arheologie Prahova a derulat cercetări arheologice pe raza comunei Păulești, județul Prahova, acestea fiind prilejuite de solicitarea unei firme private ce urmărește implementarea unor investiții pe un teren cu încărcătură arheologică.
Astfel, a fost cercetat un sit de tip tumular (movilă funerară din pământ) ce avea diametrul de aproximativ 35 m și înălțimea de 1 metru și a fost descoperit un mormânt vechi de peste 5.000 de ani, cu rămăşiţele a patru oameni.
În mormânt au mai fost găsite găsite bijuterii din cupru şi perle de scoică, un pandantiv din os decorat cu incizii, precum şi un vas întreg datând din perioaca culturii Coţofeni.
Descoperirea vasului atestă, susţin specialiştii, legătura dintre Muntenia şi Transilvania, în condiţiile în care cultura Coţofeni este specifică Transilvaniei.
În ultimii ani, în diverse zone din judeţul Prahova au fost descoperite mai multe morminte a căror vechime este de aproximativ cinci milenii.