Mahsa Amini a murit la 22 de ani, în septembrie 2022, în timp ce se afla în custodia poliției moravurilor, autoritățile iraniene acuzând-o că nu a purtat în mod corespunzător vălul islamic.

Amini este înmormântată în orașul său natal Saqez din provincia iraniană Kurdistan. Reprezentanții rețelei pentru drepturile omului din Kurdistan (KHRN), cu sediul în Franța, au precizat că mormântul, pe care apare numele kurd al tinerei, Zhina, scris cu litere mari în persană, a fost atacat în dimineața zilei de 21 mai.

Imagini publicate pe rețelele sociale, despre care se spune că provin de pe contul de Instagram al fratelui ei, Ashkan, au arătat că sticla care proteja un portret al lui Amini, a fost spartă.

„Din păcate, duminică dimineața, persoane care ne sunt deja cunoscute și care au făcut aceleași lucruri în trecut au atacat mormântul Zhinei Mahsa Amini”, a precizat avocatul Saleh Nikbakht, într-o declarație publicată de KHRN.

El nu a precizat cine sunt aceste persoane, adăugând că autoritățile au intervenit anterior pentru a împiedica construirea unui acoperiș de protecție deasupra mormântului.

„Deci și sticla de pe piatra de mormânt îi deranjează? Lăsați-i să o spargă de o mie de ori, o vom face din nou, să vedem cine obosește”, a declarat fratele tinerei în postarea sa.

Familia și susținătorii lui Amini spun că aceasta a fost ucisă de o lovitură la cap în timp ce se afla în custodia poliției, în timp ce autoritățile au insistat că moartea tinerei a fost cauzată de un atac de cord apărut pe fondul unei stări de sănătate precare.

În timpul protestelor de amploare care au început după moartea ei, oamenii au contestat sistemul islamic care conduce Iranul de la revoluția din 1979. Manifestațiile au slăbit în amploare în ultimele luni, dar acțiunile continuă.

Activiștii acuză autoritățile că au reprimat protestele printr-o campanie de represiune care s-a soldat cu peste 500 de morți, potrivit ONG-ului Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.

De asemenea, Iranul a executat șapte bărbați în cazuri legate de proteste, în ceea ce activiștii descriu ca fiind o politică deliberată de creare a unui climat de teamă față de pedeapsa capitală. Amnesty International a avertizat săptămâna aceasta că alți șapte bărbați riscă să fie executați în legătură cu protestele.

Foto: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News