Dat în urmărire şi atât
Procurorii DNA sau ofiţerii Serviciului “Urmăriri” din cadrul Poliţiei Române nu au informaţii proaspete despre soarta acestuia, Codruţ Marta fiind dat în urmărire internaţională. Asta înseamnă că fugarul poate fi prins în două situaţii, aşa cum ne-au precizat anchetatorii.
În prima ipoteză, fugarul este legitimat de un poliţist de pe glob şi Marta îşi prezintă documentele originale. Ori, a doua variantă, este legitimat, moment în care prezintă acte false care sunt recunoscute de ofiţerul de poliţie.
În acest ultim caz, Marta ar fi verificat la o secţie de poliţie, unde ar ieşi la iveală adevărata sa identitate. Misterul din jurul dispariţiei lui Marta a dus şi la conceperea unor scenarii vehiculate de anchetatori, familie, apropiaţi, duşmani sau mass-media.
Enigmele lui Marta
Dispariţia omului de încredere al lui Blejnar a fost pusă, de familie şi apropiaţi, pe seama secretelor pe care acesta le-ar putea divulga procurorilor în schimbul unei acuzări mai blânde. Conform informaţiilor neoficiale, aceste date ar face referire la:
- Implicarea lui Sorin Blejnar în dosarul evaziunii cu produsele petroliere. Fostul şef al ANAF a negat că i-ar fi ajutat pe soţii Radu şi Diana Nemeş să evite plata taxelor şi impozitelor pe produsele petroliere.
- Amestecarea lui Elan Schwartzenberg în comiterea unor fapte de corupţie sau de evaziune, ţinând cont de apropierea lui Marta de familia omului de afaceri.
- Influenţa pe care fostul patron de la Realitatea TV ar fi avut-o pe lângă Traian Băsescu sau Elena Udrea. De altfel, repatriat în Israel şi căutat de procurori, Elan Schwartzenberg a încercat, în 2014, să ajungă să discute cu Traian Băsescu în timpul unei vizite oficiale a fostului preşedinte în statul evreu.
- Legăturile la limita legii dintre Sorin Blejnar şi Florian Walter, patronul Romprest, adus în ţară din Dubai, pentru a fi cercetat într-un dosar de spălare de bani.