Frigiderele mai vechi erau dotate cu un zăvor ce nu putea fi deschis decât din exterior. Nu vrei să știi ce se putea întâmpla dacă rămânea cineva încuiat pe dinăuntru.
Pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, partea de cauciuc de la marginea ușii, care era menită să țină aerul cald afară, permitea o izolație fonică atât de bună încât mama nu te putea auzi, oricât de tare ai fi țipat.
E la mintea cocoșului că un om rațional, în toată firea, nu se bagă de bunăvoie în frigider, deci probabilitatea de a rămâne sechestrat la 0 garde Celsius ar ieși din discuție, dar ce faci când ești un copil cu poftă de joacă? Nu te-ai jucat niciodată de’a v’ați ascunselea, când erai mic, în casă? Dintre toate ascunzătorile posibile, nu-mi spune că nu te-ar fi tentat să te pitești în frigider? Mai ales dacă era și cam gol.
Află că în August, 1955, Statele Unite a introdus o ordonanță care obliga producătorii de frigidere să ofere o posibilitate de a deschide ușa din interior.
Astfel, tehnologia a progresat și a fost adoptat mecanismul pe bază de magneți.
Interesul manifestat pentru această problemă a fost atât de serios, încât oamenii de știință au intreprins un studiu pentru a vedea care ar fi reacțiile copiilor, dacă ar fi rămâne blocați în frigider. Din studiu au reieșit două concluzii:
1. Primul impuls al copiilor este să împingă ușa.
2. Copiii de 3 ani pot împinge până la 4,5 kg, în timp ce copiii de 5 ani pot împinge până la 9,5 kg. Aceste date au fost folosite pentru a determina standardele de producție ale noilor uși de frigider.
foto: pediatrics.aappublications.org
Între 1960 și 1981, rata deceselor cauzate de frigidere a fost de 1 copil la 2 milioane față de 1 copil la 1 milion.
surse imagini: pediatrics.aappublications.org, giphy.com, wikipedia.com