Principalele declarații făcute de medicul Adrian Marinescu
- În Terapie Intensivă a fost o creștere constantă. Dacă vom avea mulți pacienți cu stare gravă, atunci vom avea și o rată mare de decese.
- La ”Matei Balș”, se eliberează unul-două locuri la Terapie Intensivă, dar se ocupă repede. Din fericire, la ”Matei Balș” nu s-a pus problema ca niciun pacient să nu fie rezolvat.
- La noi, fiind puține locuri în Terapie Intensivă, ajung mai mulți pacienți să fie intubați și ventilați invaziv. Cei care sunt intubați ajung la ATI în fază terminală. Din păcate, când ajung în acest punct rata de supraviețuire e foarte mică. De aceea rata mortalității celor intubați este mare în România. La ”Matei Balș” rata generală de mortalitate nu depășeste 2,5% pe toată perioada de pandemie. Dacă ne referim strict la Terapie Intensivă și la cei intubați, lucrurile stau altfel. Cu siguranță rata mortalității e mai mare. Nu toți ajung să fie însă intubați la ATI. Cu toate astea, nu putem spune că intubare înseamnă deces.
- Pacienții cu forme ușoare sau medii cu coronavirius se pot trata și acasă, cu o monitarizare corectă. Cu ajutorul medicului de familie se poate lua cea mai bună variantă. Nu trebuie să așteptăm să ne simțim rău. Este imposibil ca 10.000 de pacenți să fie toți evaluați la spital într-o zi sau două.
România a ajuns la aproape 8.500 decese din cauza COVID-19 și miercuri a avut cei mai mulți pacienți care au murit în 24 de ore – 203. Autoritățile care raportează zilnic evoluția epidemiei de coronavirus nu spun însă și unde au decedat pacienții cu COVID-19, dacă ei erau la ATI, în alte secții ale spitalelor sau acasă și nici câți dintre ei erau ventilați cu mască sau intubați.
Ministerul Sănătății a cerut recent unităților medicale o statistică a deceselor, inclusiv a celor în care oamenii au fost intubați. Puține clinici au centralizat deja, dar managerii care au făcut-o și datele preliminare de la celelalte spitale, ambele culese de Libertatea, arată o realitate dramatică: în majoritatea spitalelor din România, șansele de supraviețuire la pacienții intubați invaziv sunt foarte mici.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro