Studiul ICNARC a fost efectuat pe 3.883 de pacienți infectați cu coronavirus, internați în unități de Terapie Intensivă (ATI) din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord. S-a luat în calcul evoluția acestora în primele 24 de ore de la internare. Dintre ei, 871 au decedat, 818 au fost externați din ATI, iar 2.194 au necesitat în continuare îngrijiri.

Dar ce i-a făcut pe medicii britanici să-și pună întrebări e faptul că 66,3% dintre cei 1.053 de pacienți care au avut nevoie de ventilație mecanică au murit. Studiul relevă că mortalitatea în rândul pacienților cu COVID-19, ventilați mecanic, este mult mai mare decât în cazul celor cu sindrom de insuficiență respiratorie acută provocat de alte tipuri de pneumonie virală.

Concret, raportul ICNARC arată o rată a mortalității de 35,1% în rândul pacienților care au fost tratați în ATI pentru alte tipuri de pneumonii și care au necesitat ventilație mecanică, din 2017 până în 2019.

Noile constatări ale britanicilor sunt conforme cu rapoarte anterioare din alte țări, făcute însă pe un număr mult mai mic de cazuri.

Acestea sunt doar niște cifre seci, ele nu conțin decât informații despre pacienții cu COVID 19 ventilați mecanic. Dar acest studiu nu ține cont de o mulțime de alte variabile. De exemplu ce boli asociate aveau cei care au murit și în ce fază erau acestea. E posibil ca unii să fi avut afecțiuni foarte grave, iar virusul acesta doar a grăbit decesul lor


medic român de urgență:

Tipar unic sau adaptat la starea pacientului?

Aceste studii au provocat dezbateri în rândul cercetătorilor și medicilor. Unii consideră că este necesară ajustarea protocoalelor standard de ventilare mecanică, față de metodele folosite în alte cazuri de pneumonii. Un medic scria în The Spectator că „ventilatoarele pot produce leziuni pulmonare, astfel că punerea la aceste aparate a pacienților cu COVID 19 ar putea însemna o punte către nicăieri”. El și colegii săi susțin că pacienții cu COVID-19 ar trebui tratați în funcție de tipurile de leziuni ale plămânilor fiecărui bolnav și nu cu o abordare unică. 

Dar nu toată lumea este de acord: „Nu avem date care să spună că acești pacienți trebuie gestionați diferit. Dar avem dovezi care arată că procedurile standard funcționează”, spune Pavan K. Bhatraju, medic la Universitatea din Washington Medicine.

Nu putem spune dacă boala COVID-19 ucide persoane ventilate într-un ritm mai mare sau dacă se întâmplă asta este doar fiindcă mai multe persoane cu COVID 19 sunt pe ventilatoare


Kenneth Lyn-Kew, MD, pneumolog de la Jewish National Health din Denver:

Am putea să permitem o relaxare a protocoalelor de ventilație. Pacienții să fie mai puțin sedați, să se poată sincroniza mai mult cu ventilatorul. Ar putea fi extubați mai repede și să elimine singuri, prin tuse, secrețiile adunate în gât


Angela Rogers, medic pneumolog Universitatea Standford:

 
 

Urmărește-ne pe Google News