Legea a fost promulgată marţi de către guvernatorul din Washington, Jay Inslee, după ce a fost adoptată de parlamentul local la finele lunii aprilie. Statul Washington are deja mai multe „cimitire verzi” unde trupurile sunt înmormântate fără a fi îmbălsămate, fără sicriu sau piatră funerară.
„Recompunerea oferă o alternativă la îmbălsămare, înhumare sau incinerare. Este naturală, sigură, durabilă şi permite economii importante în ce priveşte emisiile de dioxid de carbon şi utilizarea terenurilor”, a argumentat Katrina Spade, una dintre iniţiatoarele legii, creatoarea societăţii Recompose, care a pus la punct procedeul de transformare a cadavrelor în îngrăşământ natural care să poată fi utilizat pentru fertilizarea solului.
Procedura constă în accelerarea procesului natural de descompunere prin plasarea cadavrului într-o movilă de paie, lucernă şi aşchii de lemn, în condiţii de umiditate şi oxigenare constante. Descompunerea se obţine inclusiv pentru oase şi dinţi, însă este necesară separarea plombelor dentare, stimulatoarelor cardiace sau altor proteze care nu sunt biodegradabile.
O procedură controversată
Descompunerea accelerată durează circa 30 de zile, iar la final se obţine circa un metru cub de humus. Procedeul a fost deja testat în 2018, şase persoane oferindu-şi postum trupurile pentru experiment.
Procedura este controversată în rândul clerului, episcopii catolici din Washington cerând Parlamentului să nu adopte legea. „Biserica romano-catolică apreciază că tratarea rămăşiţelor umane în această manieră nu arată suficient respect pentru corpul defunctului”, se arată în punctul de vedere al episcopilor.
În plus, pompele funebre au noi concurenţi întrucât Recompose taxează cu 5.500 de dolari pentru transformarea în humus, mai puţin decât costul unei înhumări clasice în sicriu.
Metodele „verzi” de înhumare au devenit o modă în Statele Unite, unde pompele funebre pun la dispoziţie sicrie biodegradabile sau pot organiza o înhumare fără sicriu, într-un simplu linţoliu.