Ministerul Mediului a avertizat că România riscă să plătească, începând din anul 2018, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme.

Din 68 de gropi de gunoi neconforme, am închis doar 11

„În ceea ce privește depozitele neconforme, pe care România trebuia să le închidă, situația, în momentul de față este următoarea: dintre cele 68 de depozite municipale și industriale, pentru care România a fost trimisă la CEDO, am reușit să închidem 11 depozite municipale și un depozit de deșeuri periculoase, urmând ca, până la sfârșitul anului, să fie închise încă trei depozite municipale. Cei asupra cărora statul se va îndrepta pentru a recupera penalitățile, în cazul în care depozitele nu vor fi închise, vor fi proprietarii acestor depozite”, a declarat ministrul mediului Grațiela Gavrilescu.

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie 2017, să acționeze în judecată România la Curtea Europeană de Justiție (CEJ) pentru că autoritățile nu au reușit să închidă 68 de depozite municipale de deșeuri neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu.

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligațiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât și a unor penalități achitate periodic și cuprinse între 2.000 și 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv… 14 februarie 2014!

”Urmeaza și infringement pentru nerespectarea condiției de selectare”

”România, la capitolul managementul deșeuri (colectare selectivă, procesare, valorificare, etc.), este cu un picior în groapă și se ține de un fir de ață. Urmează și infringement pentru nerespectarea condiției de selectare și valorificare a minim 50% deșeuri, cu o amendă minimă de  200.000 euro/zi”, ne-a spus Iulian Horneț, inventator de utilaje pentru reciclarea deșeurilor, respectiv folosirea deșeurilor în domeniul energetic.

Meționăm că în ianuarie 2017 a intrat în vigoare taxa de 80 de lei pe tona de gunoi pentru operatorii de salubritate, cu scopul de a descuraja depozitarea deșeurilor la groapă și de a impulsiona colectarea selectivă. Taxa urma să crească la 120 de lei tona de gunoi de la 1 ianuarie 2018, dar în în vara acestui an s-a renunțat la ea, după ce s-a ajuns la concluzia că nu poate fi legal pusă în seama cetățenilor ci trebuie plătită exclusiv de operatori.

”Tot ce s-a făcut anul acesta în domeniul deșeurilor: s-a renunțat la amenda care putea să producă efecte pozitive în recilcare și s-au incendiat gropile de gunoi ca să mai facă loc pentru deșeuri, să,prelungească agonia”, ne-a mai spus Iulian Horneț.


 
 

Urmărește-ne pe Google News