Sfantul Nicolae, patronul spiritual al Greciei, Rusiei, precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii, fiind sarbatorit la data de 6 decembrie. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa moarte, el este supranumit si ‘Facatorul de Minuni.
Data nasterii sale este necunoscuta si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale, care este 6 decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii, 352.
Traditia Bisericii spune ca Sfantul Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata, in Parara, localitate din Asia. La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot. S-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor, si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt. La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat cu mare bucurie si l-a ales arhiepiscop.
Legenda spune ca trei surori, fetele unui nobil sarac, nu se puteau marita din cauza situatiei financiare precare. Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, devenit episcop, a lasat noaptea, la usa casei nobilului, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat intocmai si cand a venit vremea de maritis pentru cea de-a doua fata. La cea de-a treia, se zice ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat, motiv pentru care a aparut obiceiul agatarii sosetelor de semineu in noaptea de 5 spre 6 decembrie.
Moastele Sf. Nicolae au fost furate in 1087 din Myra, de negutatorii italieni, si aduse la Bari, unde, pe data de 22 iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata lui si in care se afla si in prezent moastele sale.
Legatura de nuiele pentru poznasi
In noaptea de 5 spre 6 decembrie se spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care dorm si sunt cuminti, lasandu-le in ghetute dulciuri si jucarii, insa tot el este acela care-i pedepseste pe cei lenesi si neascultatori. In dimineata de Sfantul Nicolae, copiii cuminti gasesc daruri, iar cei poznasi primesc o legatura de nuieluse. Este un obicei vechi, nu numai la romani, de a face cadouri in aceasta zi. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata.