Serghei Ryabkov, care se află la Geneva pentru a se adresa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului și sesiunii Conferinței pentru dezarmare, a afirmat că Washingtonul trebuie să fi furnizat informații secrete și date despre ținte.

„Cu ceva timp în urmă, Kievul a întreprins atacuri cu UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot, adică drone, n.r.) asupra unor clădiri care oferă baze pentru aviația noastră cu rază lungă de acțiune în regiunea Saratov și, de asemenea, în regiunea Reazan”, a spus oficialul rus, într-o conferință de presă.

„Știm că aceste atacuri nu ar fi fost niciodată posibile în absența unui sprijin foarte profund și sofisticat din partea Statelor Unite pentru armata ucraineană, care include vizarea țintelor, desigur, furnizarea de informații secrete și, de asemenea, o anumită asistență tehnică de alte tipuri”, a mai susținut Serghei Riabkov.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul rus al Apărării a anunțat că mai multe atacuri cu drone ucrainene au provocat explozii pe două aerodromuri, deflagrațiile soldându-se cu trei morți.

Unul dintre aerodromuri este baza aeriană Engels, din sudul regiunii Saratov, situată la peste 600 de kilometri de granița cu Ucraina, unde sunt păstrate unele dintre bombardierele nucleare strategice ale Rusiei.

Aerodromurile au fost țintite cu drone de fabricație sovietică, a precizat la acea vreme ministerul condus de Serghei Șoigu.

Statele Unite au precizat, pe 6 decembrie, după o serie de atacuri cu drone asupra unor instalații care aveau legătură cu armata rusă și care se află în adâncimea teritoriului rus,că nu au „permis” Ucrainei să efectueze lovituri în interiorul Federației Ruse.

Ucraina nu a transmis niciodată oficial, până acum, dacă a desfășurat sau nu atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei.

Susţinerea SUA şi NATO pentru Ucraina riscă să antreneze „consecinţe catastrofale”

Tot joi, la Geneva, într-un discurs boicotat de numeroşi diplomaţi occidentali, Moscova a avertizat, prin vocea aceluiași oficial, că implicarea crescândă a SUA şi NATO în Ucraina riscă să antreneze o confruntare militară directă cu „consecinţe catastrofale”, mai relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Serghei Riabkov a denunţat, într-un discurs susţinut în cadrul Conferinţei pentru dezarmare, ţările care împing la „escaladare”.

Diplomaţi europeni, americani şi britanici au boicotat discursul viceministrului ruse de externe, preferând să se adune în afara sălii în jurul ambasadoarei ucrainene, Ievheniia Filipenko. Un gest de solidaritate, notează France Presse, cum au fost multe după invadarea Ucrainei de către Moscova anul trecut.

„Ameninţarea strategică cea mai gravă vine astăzi din partea politicii SUA şi NATO care vizează să înteţească şi mai mult conflictul în Ucraina şi în împrejurimi”, a acuzat diplomatul rus.

„Implicarea lor crescândă într-o confruntare armată riscă să antreneze o înfruntare militară directă între puterile nucleare cu consecinţe catastrofale”, a mai spus Riabkov, într-o sală relativ goală.

Diplomaţii din ţările aliate Ucrainei, aflaţi în picioare în faţa unei fresce în culorile Ucrainei, afişau pancarte pe care se putea citi mesajul „StandWithUkraine” („Alături de Ucraina”).

Ambasadoarea Ievheniia Filipenko a salutat această „extraordinară solidaritate cu poporul ucrainean”, afirmând că ţara sa vede în acest lucru şi „semnul izolării Rusiei”.

„Acest mod de a ne aduna în jurul ei este un mod de a spune că ţările noastre sunt unite în a refuza acest război de agresiune, a refuza această invazie şi a apăra dreptul Ucrainei la suveranitatea, integritatea şi libertatea sa”, a declarat, pentru agenția France Presse, ambasadorul francez Jerome Bonnafont.

Omologul său britanic Simon Manley a dat asigurări că el va continua să-şi arate susţinerea faţă de Ucraina „până când Rusia îşi retrage tancurile” din ţară.

Anul trecut în aceeaşi perioadă, ambasadorii occidentali au boicotat de asemenea discursul – prin videoconferinţă – al ministrului rus de externe Serghei Lavrov din Conferinţa pentru dezarmare.

Constituită în 1979, Conferinţa pentru dezarmare nu se numără printre organizaţiile ONU, dar se reuneşte la sediul ONU de trei ori pe an.

În deschiderea sesiunii de luni, subsecretarul de stat american pentru controlul armamentelor, Bonnie Jenkins, a deplâns suspendarea de către Moscova a participării sale la noul Tratat START (New START) pentru dezarmare nucleară.

Riabkov a răspuns joi că Rusia a fost „forţată” să-şi suspende participarea la tratat, în contextul „războiului hibrid total” lansat împotriva ţării sale de „SUA, precum şi de alte ţări occidentale, inclusiv state dotate cu arma nucleară precum Franţa şi Regatul Unit”. Practic, Riabkov a acuzat Washingtonul că folosea tratatul New START pentru a ajuta Ucraina să atace obiective strategice ruse.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News