Cuprins:
Căderea regimului Assad
Bashar al-Assad a fugit la Moscova la începutul acestei luni, după ce o înaintare rapidă a rebelilor a pus capăt conducerii familiei sale de 50 de ani.
Într-o declarație atribuită lui pe Telegram, Assad a insistat că plecarea sa din Siria nu a fost planificată, ci a fost forțat să plece după ce poziția sa la o bază aeriană controlată de ruși a ajuns „sub atac intensificat de lovituri cu drone”.
Legăturile de lungă durată ale familiei Assad cu Moscova
Familia Assad are de mult timp legături cu Moscova, rudele cumpărând proprietăți în Rusia în valoare de zeci de milioane de dolari de-a lungul anilor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins și rapoartele media turcești care sugerau că Assad ar fi fost limitat la Moscova cu activele sale înghețate.
„Nu, acestea nu corespund realității”, a declarat Peskov într-o conferință telefonică, conform The Guardian.
Mass-media de stat rusă nu a publicat încă nicio fotografie cu Assad în țară, sugerând că Moscova dorește să-l țină departe de titluri în timp ce încearcă să stabilească legături cu noua conducere a Siriei.
Asma al-Assad: O figură controversată
Născută în Regatul Unit în 1975, din părinți originari din Siria, Asma al-Assad, în vârstă de 49 de ani, a crescut în Acton, vestul Londrei. Ea și-a părăsit slujba de bancher de investiții în 2000 pentru a se căsători cu Assad.
A devenit rapid o figură controversată în întreaga lume, fiind acuzată că își folosește educația și creșterea britanică pentru a încerca să mascheze brutalitatea represiunii soțului ei împotriva disidenței.
În 2011, cu săptămâni înainte ca activiștii pro-democrație să înceapă să iasă pe străzile Siriei, Vogue a publicat un profil al ei intitulat „Un trandafir în deșert”. O descria ca fiind „cea mai proaspătă și mai magnetică dintre primele-doamne”, evitând orice mențiune a celor peste 5.000 de civili deja uciși de soțul ei.
Sancțiuni și controverse legate de soții Assad
În 2020, SUA au impus sancțiuni asupra soților Assad și mai multor rude ale acestora. Mike Pompeo, secretarul de stat de atunci, a descris măsura ca fiind un efort de a pune capăt „războiului inutil și brutal” al regimului împotriva poporului sirian.
Deși activele sale din Regatul Unit au fost înghețate în martie 2012, Asma al-Assad își păstrează cetățenia britanică. La începutul acestei luni, ministrul britanic de externe, David Lammy, a precizat clar că nu este binevenită.
„Vreau să se confirme că este o persoană sancționată și nu este binevenită aici în Regatul Unit”, a declarat el în parlament.
Primul-ministru Keir Starmer a fost, de asemenea, întrebat dacă i se va retrage cetățenia britanică, așa cum s-a întâmplat cu cei cunoscuți că s-au alăturat grupării Statul Islamic.
El a spus că este „mult prea devreme” pentru a discuta o astfel de măsură, potrivit sursei citate.