Declarațiile Mariei Zaharova au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă. Ea a vorbit, printre altele, despre situația în care se află Republica Moldova, lansând atacuri la adresa conducerii de la Chișinău. Amintim faptul că cetățenii din Republica Moldova își vor alege președintele la data de 20 octombrie.

„Asta este ceea ce vor ei”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a efectuat vineri, 4 octombrie, o vizită la Chișinău. În cadrul acestei deplasări, premierul ar fi îndemnat „conducerea moldoveană” să îi facă pe cetățeni să înțeleagă că viitorul țării este în Uniunea Europeană. Conform Mariei Zaharova, prim-ministrul a fost „timid”, întrucât ar fi trebuit să precizeze că viitorul Moldovei este „în România”.

„În paralel, continuă vizitele în Moldova ale politicienilor şi funcţionarilor occidentali care militează deschis pentru «opţiunea europeană». La 4 octombrie anul acesta, la Chişinău, premierul român M. Ciolacu a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca și cetăţenii «să înţeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE». Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună aşa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a susținut purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

De asemenea, Zaharova a reacționat și la afirmația pe care ar fi făcut-o liderul PSD conform căreia Rusia „va duce ţara în izolare şi sărăcie”, spunând în mod ironic: „Vedem cât de «prosperă» este Uniunea Europeană”.

Consulatul General al României la Rostov pe Don va fi închis

În plus, Zaharova și-a continuat discursul susținând că „ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă”, iar „apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei”.

„Este evident că tacticile de promovare a «ameninţării ruse» inexistente, inclusiv acuzaţii nefondate privind încercările ţării noastre de a organiza o lovitură de stat în Moldova, nu funcţionează. Moldovenii nu cred. Locuitorii ţării văd politica antipopulară eşuată a autorităţilor şi realitatea dezastruoasă care se ascunde în spatele sloganurilor şi lozincilor despre aşa-numitul «curs european» al actualului regim de la Chişinău. În realitate, ei sunt împinşi în dependenţă colonială, pentru a se abandona pe ei înşişi, ca să nu mai vorbim de propria lor istorie. Oamenii văd şi trag concluzii”, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Totodată, Consulatul General al României la Rostov pe Don va fi închis începând de luni, 14 octombrie, iar anunțul a fost făcut chiar de Zaharova.

„Funcţiile de prestare a serviciilor consulare în circumscripţia respectivă sunt transferate ambasadei acestei ţări la Moscova”, a anunţat Maria Zaharova.

Relațiile dintre București și Moscova

„Acest demers este determinat de decizia părţii ruse de a denunţa acordul interguvernamental bilateral privind deschiderea oficiului consular sus-menţionat, adoptat în decembrie 2023 ca răspuns la acţiunile neprietenoase ale autorităţilor române”, a menționat aceasta.

În luna decembrie a anului 2023, guvernul de la Moscova a luat în considerarea propunerea făcută de Ministerul rus de Externe privind rezilierea acordului de deschidere a Consulatului General al României la Rostov pe Don. În plus, prim-ministrul rus Mihail Mişustin a parafat chiar și un ordin. 

Acordul de deschidere a Consulatului României a fost încheiat în luna septembrie a anului 2005. De menționat este că România are deschis un alt consulat, la Sankt Petersburg.

Anunțul făcut de Zaharova survine în contextul în care relațiile dintre București și Moscova s-au deteriorat după ce Rusia a lansat invazia în Ucraina. România a condamnat invazia rusă, iar Ministerul român al Afacerilor Externe a cerut, în vara lui 2023, Rusiei reducerea cu 40 de persoane a personalului diplomatic care lucrează la Ambasada Rusiei la București.

Ulterior, MAE rus a susținut că Moscova „va răspunde în consecinţă”.

Urmărește-ne pe Google News