Întrebarea-cheie a discuției dintre cei doi – și totodată subiectul unei dezbateri aprinse în rândul analiștilor – este una evidentă: care este intenția reală a Moscovei? Dorește Putin o ofensivă peste graniță sau folosește momentul pentru a primi garanții de la SUA cum că Ucraina nu va deveni niciodată parte a NATO?
Biden ar avea mai multe probleme de rezolvat, de la acțiunile hackerilor din Rusia la tratamentul aplicat de Moscova disidenților din țară sau susținerea Rusiei pentru regimul de la Damasc.
Dar magnitudinea problemei de la granița ucraineană este de departe cea mai mare și a stârnit deja alarmă în SUA și Europa.
Washington Post a relatat zilele trecute, citând informații ale serviciilor secrete americane, că Moscova ar putea planifica o ofensivă la începutul anului 2022.
Mulți analiști se îndoiesc de faptul că Putin dorește o intervenție militară care va atrage condamnări internaționale și noi sancțiuni, dar unii s-au arătat totuși pesimiști.
„Putin a ridicat serios mizele. Nu mai joacă la cacealma”, a spus pentru AFP Tatiana Stanovaia, analistă a think-tank-ului R.Politik Center și expertă la Carnegie Moscow Center.
„Este gata să facă un pas disperat”, adaugă ea.
„Liniile roșii” ale Moscovei
Putin și Biden s-au întâlnit anul acesta, în iunie, la Geneva. De atunci, discuțiile au continuat, la fel și tensiunile, iar analiștii au considerat că Putin este dornic să îl preseze pe Biden pentru a obține un nou summit bilateral.
Vineri, Biden a asigurat că va face în așa fel încât decizia unei eventuale intervenții mlitare să fie „foarte, foarte dificilă” pentru Kremlin. Nu a explicat și ce anume va face în acest sens.
De partea cealaltă, Putin a avertizat Occidentul și Kievul să nu depășească „liniile roșii” ale Rusiei.
„Nu voi accepta liniile roșii ale altcuiva”, a răspuns Biden.
Unii analiști au observat că Rusia, îngrijorată de apropierea dintre NATO și Ucraina, face presiuni pentru a stopa această apropiere.
Joi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reluat discursul lui Putin, cerând omologului său american, Antony Blinken, să ofere „garanții de securitate” cum că NATO nu se va apropia de granița cu Rusia.
Stanovaia crede că aceasta ar putea fi cerința principală a Kremlinului: „Ori NATO oferă garanții, ori Rusia va invada Ucraina”, a explicat ea.
Cât de mari sunt șansele unui conflict
Deocamdată, Moscova a continuat să nege orice intenții de conflict, acuzând în schimb Occidentul pentru exercițiile militare organizate în Marea Neagră.
Heather Conley, fost secretar de stat adjunct pentru afaceri europene, a spus pentru AFP că intenția lui Putin este aceea de a aplica „o presiune enormă” în chestiunea ucraineană.
Scopul? Organizarea unui nou summit cu Biden și reducerea legăturilor dintre Occident și Ucraina.
Foodor Lukianov, un analist politic apropiat de Kemlin, a avertizat că nimeni nu ar trebui să se aștepte ca Putin și Biden să ajungă la vreo înțelegere concretă marți.
El a spus totodată că nu se așteaptă la izbucnirea unui conflict, chiar dacă negocierile eșuează.
„Nu, aceasta este isterie alimentată de Occident”, a spus el pentru AFP. „Războaiele izbucnesc brusc. Dacă va începe, va începe diferit”, a adăugat el.
Conley crede însă că perspectiva unui conflict este reală. Dacă Rusia nu va obține condițiile pe care le cere, iar toate eforturile diplomatice eșuează, „Putin va folosi mijloace militare pentru a-și atinge scopurile politice”, a prognozat ea.