UPDATE ora 17.10: Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău a reacționat după ce Federația Rusă a interzis accesul pe teritoriul său pentru 20 de oficiali moldoveni de rang înalt, dând asigurări că Republica Moldova nu se lasă intimidată şi rămâne „ferm angajată” în contracararea „acţiunilor destabilizatoare” ale Moscovei, scrie news.ro.
Potrivit portalului NewsMaker, este vorba despre 18 deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la putere la Chişinău. Pe lista „neagră” a Moscovei au mai fost incluși și directorul adjunct al Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova, precum şi directorul Asociaţiei Presei Independente.
Deputații vizați sunt:
- Mihai Popșoi
- Radu Marian
- Veronica Roșca
- Andrian Cheptonar
- Ion Șpac
- Eugenia Cojocari
- Ersilia Qatrawi
- Mihail Druță
- Maria Pancu
- Artemie Catanoi
- Igor Chiriac
- Ion Groza
- Vasile Grădinaru
- Sergiu Lazarencu
- Vitalie Jacot
- Ion Babici
- Doina Gherman
- Gheorghe Cojoc
Diplomaţia de la Chişinău a calificat decizia Moscovei drept una „regretabilă”.
„Nu este prima oară când autorităţile ruse recurg la astfel de măsuri. Republica Moldova rămâne ferm angajată în contracararea acţiunilor destabilizatoare. Este cunoscut faptul că decizia anterioară a autorităţilor Republicii Moldova de instituire a parităţii colaboratorilor misiunilor diplomatice ale Federaţiei Ruse la Chişinău şi Republicii Moldova la Moscova a fost adoptată urmare a multiplelor acţiuni de implicare în afacerile interne ale ţării noastre. Măsura în cauză corespunde prevederilor Convenţiei de Viena privind relaţiile diplomatice”, a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului de externe Nicu Popescu.
***
Știrea inițială: Identitatea oficialilor moldoveni care au primit interdicție de a intra în Rusia nu a fost dezvăluită de către Ministerul rus de Externe.
Potrivit unui comunicat al instituției conduse de Serghei Lavrov, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul rus de Externe pentru a i se comunica oficial protestul Rusiei faţă de decizia „nejustificată” a Chişinăului oficial de a reduce drastic numărul de angajaţi ai misiunii diplomatice ruse în Republica Moldova.
„S-a subliniat că acest pas neprietenos duce la distrugerea în continuare a relaţiilor ruso-moldoveneşti, care se află deja într-o criză profundă din cauza acţiunilor părţii moldoveneşti”, precizează comunicatul transmis de Ministerul rus de Externe, potrivit news.ro.
Ambasadorul Darii a fost informat că, drept măsură asimetrică de răspuns, unui număr de oficiali moldoveni le este refuzată intrarea în Federaţia Rusă.
Măsura anunțată de Moscova vine după ce 45 de angajați ai Ambasadei Rusiei la Chișinău au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova sub escorta poliției, la începutul acestei săptămâni.
Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova, cel mult 10 diplomați ruși și 15 persoane încadrate ca personal tehnic mai pot rămâne la Chișinău. Ministerul de Externe al Republicii Moldova a invocat îngrijorări cu privire la presupusele încercări ale Rusiei de a destabiliza țara.
Decizia de expulzarea a celor 45 de ruși a venit la scurt timp după ce o investigaţie, publicată în 24 iulie de Jurnal TV şi grupul rus de investigaţii The Insider, a arătat că pe acoperişul Ambasadei Rusiei la Chişinău au fost montate multiple sisteme de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă mare.
Relațiile dintre Rusia și Republica Moldova, care are un guvern proeuropean, s-au înrăutățit puternic după începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Republica Moldova, o mică republică ex-sovietică, are graniță comună cu Ucraina și, de asemenea, cu România, țară membră a NATO, notează Reuters.
Foto: Profimedia Images