Autoritățile de la Moscova au plasat în ultimele zile sisteme antiaeriene, în capitală și în jurul acesteia, într-o aparentă consolidare a apărării orașului.
Localnicii sunt cei care au postat pe rețelele sociale fotografii cu macarale care ridică sisteme Pantsir pe acoperișurile din centrul Moscovei. Alții au documentat desfășurarea de sisteme de apărare în suburbiile vestice ale Moscovei, în apropiere de reședința oficială a președintelui Vladimir Putin.
Desfășurarea acestor arme vine după ce luna trecută au avut loc atacuri cu drone asupra bazelor militare din Saratov și Riazan, aflate la aproximativ 500 de kilometri de capitală, au explicat pentru Bloomberg o serie de oficiali familiarizați cu situația, care au vorbit sub rezerva anonimatului.
Aceștia au declarat că noile sisteme vor completa sistemele antirachetă deja existente în jurul capitalei.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a evitat să răspundă la întrebările pe această temă și i-a direcționat pe jurnaliști către Ministerul Apărării, potrivit Tass.
Bloomberg observă în acest context că eforturile Kremlinului de a proteja populația rusă de impactul războiului par să își fi atins limita. O mobilizare anunțată în septembrie a declanșat un exod al rușilor care căutau să evite recrutarea.
Ulterior, autoritățile au început să verifice adăposturile antiaeriene din întreaga Rusie, după mai mult de trei decenii de neglijență de la sfârșitul Războiului Rece.
„O operațiune de imagine”
Unii observatori avizați ai conflictului nu cred însă că noile sisteme antiaeriene sunt necesare în mod real și spun că Kremlinul are alte argumente pentru această decizie.
În raportul lor zilnic, experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) – un think-tank american – au sugerat că sistemele de apărare antiaeriană apărute la Moscova ar fi putut fi instalate ca parte a unei operațiuni de imagine, menite să prezinte războiul din Ucraina drept o amenințare existențială la adresa Federației Ruse și să-i pregătească pe ruși pentru un conflict prelungit, scrie publicația independentă rusă Meduza.
Experții ISW consideră că este puțin probabil ca Kremlinul să creadă că armata ucraineană va ataca Moscova.
Ei spun prin urmare că sistemele de apărare antiaeriană au fost instalate tocmai pentru a oferi imagini „provocatoare”, cu scopul de a-i convinge pe ruși de pericolul imediat pe care îl reprezintă pentru ei războiul din Ucraina.
Astfel de acțiuni, au mai spus experții ISW, pot fi o încercare a autorităților ruse de a face o paralelă între războiul din Ucraina și Marele Război Patriotic, adică de a prezenta Ucraina ca pe o țară ce reprezintă o amenințare reală pentru Rusia, prin analogie cu amenințarea pe care Germania a reprezentat-o pentru Uniunea Sovietică în anii de război.
Experții consideră că, în acest fel, autoritățile se așteaptă ca sprijinul pentru războiul din Ucraina să crească în rândul rușilor. Unul dintre scopuri: pregătirea populației pentru o mobilizare ulterioară.