Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este sărbătoarea prăznuită în calendar ortodox 2020 pe data de 31 octombrie, o zi importantă înainte de a începe Postul Crăciunului 2020. În această zi sfântă, toți creștinii se roagă pentru ca toți cei adormiți să primească harul pe care noi îl dobândim la sărbătoarea Nașterii Domnului.
Cuprins:
Moșii de toamnă 2020
Pregătirile pentru Moșii de toamnă se fac încă din ajun, din ziua de vineri, atunci când gospodinele pregătesc bucate alese pentru a le duce la biserică și pentru a le da de pomană. Sâmbăta Morților este în ziua de 31 octombrie 2020, zi în care se respectă numeroase tradiții și obiceiuri populare.
Potrivit legendelor, Sfinții Părinți au rânduit ca ziua de sâmbătă să fie stabilită pentru pomenirea celor adormiți, deoarece este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți.
Află când este Ziua Morților sau Luminația
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților
- În ziua praznicului, gospodinele duc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și vin. Se sfințesc toate pachetele cu alimente care se împart imediat după slujba de pomenire.
- Pe coliva pregătită de Sâmbăta Morților se așază Sfânta Cruce, care se ornează cu bomboane colorate.
- Pe lângă alimentele duse la biserică, se mai duce și tămâie, un prosop și cărbuni. Acestea se sfințesc și se dau mai departe celor cunoscuți în amintirea sufletelor celor dragi.
- În ziua de Moșii de toamnă se împarte pilaf, pește, carne, sarmale sau orice alt fel de mâncare gătită.
- Conform tradiției, în această zi este bine să fii împăcat cu toată lumea și să-ți ceri iertare de la cei pe care i-ai supărat.
- În biserică, bărbații trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile, în stânga.
- După ce s-a dat binecuvântarea Sfintei Liturghii, fiecare persoană din biserică trebuie să se întoarcă la locul ei și nu trebuie să se mai închine nimeni la sfintele icoane.
- Tradiția populară spune că în această zi trebuie să fii îmbrăcat curat, iar femeile trebuie să aibă capul acoperit atunci când merg la biserică.
Ce nu este bine să faci de Moșii de toamnă 2020
- În această zi nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele.
- Nu este bine să faci vizite în această zi, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.
- Nu se spală și nici nu se muncește în această zi.
- Nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.
Ce se dă de pomană de Moșii de toamnă
- Tradiția spune că la biserică este indicat să aduci o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare. În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop.
- Odată cu pomelnicul, preotului i se va da și un prosop, tămâie și cărbuni.
Sursă foto: Shutterstock.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro