Pe numele fostului nabab de la CFR, Mihai Necolaiciuc, există mai multe dosare penale Procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru achiziţiile defectuoase făcute când se afla la conducerea Căilor Ferate, care au dus la prejudicierea societăţii cu peste 100 de milioane de euro.

De fapt, în acea perioadă s-au cumpărat tot felul de produse şi servicii la preţuri exorbitante. Necolaiciuc, aflat acum în America, mai este cercetat şi în alte dosare, anchetatorii estimând că acesta a băgat în buzunare nu mai puţin de 700 de milioane de euro. La sfârşitul anului trecut, a început la Florida procesul de extrădare al fostului magnat de la CFR.

Controversatul afacerist Omar Hayssam, cu legături şi în lumea politică din România, a fugit din ţară după 26 aprilie 2006, dată la care a fost eliberat din Penitenciarul Rahova-Bucureşti. El fusese arestat pentru răpirea în Irak, în anul 2005, a celor trei ziarişti români Sorin Mişcoci, Ovidiu Ohanesian şi Marie-Jeanne Ion, care se aflau pe tărâmul dintre fluvii, măcinat de războaie, pentru a realiza mai multe documentare.

În iunie 2007, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare şi la plata unor daune materiale de câte două milioane de euro pentru fiecare din cei trei reprezentanţi mass-media răpiţi pe 28 martie 2005 şi eliberaţi pe 22 mai 2005. Anul trecut, în luna mai, româno-sirianul a mai primti 16 ani de puşcărie în dosarul ”Volvo”, în care e acuzat că a înşelat mai multe firme de leasing. Hayssam care se află acum în Siria, ar putea fi extrădat în România.

Ion Clămparu este căutat de poliţişti pentru că ar fi pus la cale o reţea de trafic de persoane. Peste 100 de femei au fost obligate să se prostitueze în Spania. În plus, oamenii legii cred c el are legături cu cluburi de noapte şi hoteluri din Marea Britanie şi Irlanda. De pământ din Bacău, individul, a fost boxer şi a avut un club de arte marţiale. El a fost condamnat la închisoare pentru crimă înainte de ‘89.

După ce a părăsit penitenciarul, a emigrat în Spania, unde – conform procurorilor români – ar fi dezvoltat reţeaua de crimă organizată. În mai 2004, au început arestările membrilor din aşa-zisul clan ”Clămparu”. ”Capo del tutti cappi” n-a fost, însă, încătuşat nici până azi, el fiind judecat în lipsă de către magistraţii români.

Nicolae Popa, fost director al Gelsor, a fost condamnat în lipsă pentru înşelăciune la 15 ani de închisoare pentru fraudarea FNI. El a fost arestat, pe 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia. De numele său a fost legat şi Sorin Ovidiu Vântu, cel care este bănuit că, ani la rând, i-ar fi trimis bani partenerului său de afaceri pentru ca acesta să trăiască departe de casă. Autorităţile române încearcă să-l aducă pe Nicolae Popa în ţară, însă misiunea lor e îngreunată de faptul că între România şi Indonezia nu există un acord privind extrădarea.

Urmărește-ne pe Google News