Arghiroiu Nicolae, Teleorman: „Asupra bunurilor comune dobandite impreuna cu actuala sotie are drept de mostenitor fiica mea adoptata impreuna cu fosta sotie?”
Mostenirea, ca institutie de drept civil, este conceputa pe baza relatiilor de familie. Astfel, au vocatie succesorala legala, adica sunt chemate, in temeiul legii la mostenirea defunctului, persoanele care sunt rude cu acesta: din casatorie, din afara casatoriei si din adoptie. Alaturi de acestea vine la mostenire si sotul supravietuitor al defunctului. Art. 1 din OUG nr. 25/1997 dispune ca adoptia este o masura speciala de protectie a drepturilor copilului, prin care se stabileste filiatia intre cel care adopta si copil, precum si rudenia dintre copil si rudele adoptatorului.
Intelegem ca, in cazul dv. adoptia s-a facut in urma cu 35 de ani. Asupra acestei situatii erau incidente dispozitii legale care reglementau atat adoptia cu efecte depline cat si adoptia cu efecte restranse.
Din datele pe care ni le-ati pus la dispozitie nu reiese daca infierea s-a realizat cu efecte depline sau cu efecte restranse. Fiind insa vorba de mostenirea dv., in calitate de adoptator, nu prezinta relevanta felul adoptiei: in ambele cazuri, adoptatul poate veni la mostenirea lasata de adoptator.
Pe cale de consecinta, fiica infiata de dv. impreuna cu fosta sotie in urma cu 35 de ani are drept de mostenire asupra bunurilor ce vor constitui masa succesorala dupa decesul dv. Trebuie facuta precizarea ca in masa succesorala vor fi cuprinse bunurile dv. proprii, deci cele dobandite inainte de casatorie, precum si cota-parte a dv. din bunurile dobandite in timpul casatoriei cu actuala sotie. intrucat intre fiica dv. adoptiva si actuala sotie nu exista nici o legatura de rudenie, aceasta nu va avea dreptul de a mosteni partea din bunurile comune dobandite in prezentul mariaj care va reveni actualei sotii.