- Muncitorii ar fi trebuit să-și primească salariile în 11 septembrie. O parte dintre ei stau în afara Bucureștiului și spun că nu-și mai permit să facă naveta.
- În urmă cu două săptămâni, zeci de angajați AES au protestat în fața Primăriei Sectorului 5, iar recent, unii dintre ei au primit un „ajutor” de la primarul Florea, după cum a dezvăluit Libertatea.
”Nu pot face nimic dacă nu pot intra în primărie. Ce să fac, să sustrag documente?”, se plânge Marian Lupașcu, directorul companiei de salubrizare. Contactat de Libertatea, acesta susține că de vină pentru situația în care se află acum muncitorii sunt oamenii primarului Florea, care ”au ambiții personale”.
Acesta povestește că acum două săptămâni a încercat să intre în primărie acolo unde își are sediul și Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, pentru a semna ordinele de plată, astfel încât angajații să-și primească salariile restante. A mers însoțit de un executor judecătoresc.
Numai că a fost întâmpinat de viceprimarul Sectorului 5,
Amenajare Edilitară și Salubrizare SA , care i-a interzis accesul în primărie. „Mandatul celor cinci a încetat în iulie, nu aveți ce căuta aici, nu aveți mandat din partea instanței, nu aveți titlu executoriu”, a spus Marian Țigănuș, conform procesului verbal încheiat de executorul judecătoresc.
„Astea sunt ambiții personale. De ce nu permite Consiliului de Administrație vechi să intre în primărie, până la decizia instanței?”, întreabă Marian Lupașcu.
Libertatea a încercat să ia legătura cu viceprimarul Țigănuș, numai că acesta ne-a trimis la biroul de presă.
Consiliul de Administrație, schimbat ilegal, susține Prefectura
Întregul scandal a început pe 6 august, atunci când Consiliul Local a schimbat printr-o hotărâre membrii Consiliului de Administrație al AES.
Conform legii, membrii CA sunt aleși provizoriu, pentru o perioadă de maximum patru ani (doi ani mandat și alți doi prelungire), până la organizarea unui concurs pentru ocuparea acestor posturi. Ei sunt numiți de către membrii Adunării Generale a Acționarilor. Doar că primăria, prin Consiliul Local, a numit direct Consiliul de Administrație și a făcut asta cel puțin din 2016, după cum reiese din hotărâri.
Primăria Sectorului 5 spune, în decizia consilierilor locali din august anul acesta, că era nevoie de numirea altor membri CA, pentru că mandatele foștilor membri au expirat în iulie 2020, iar la concursul organizat nu a participat nimeni.
Prefectura București a atacat însă hotărârea de consiliu local în instanță, pe motiv că a fost adoptată cu încălcarea legii, ceea ce înseamnă că până la o decizie a instanței, oricare ar fi ea, hotărârea de Consiliu Local este suspendată de drept. Altfel spus, membrii Consiliului de Administrație rămân în funcție.
Chiar dacă s-a trezit cu Hotărârea suspendată de Prefectura București, Consiliul Local Sector 5 a mai dat o Hotărâre pentru numirea altor membri CA. Printre ei este și Mircea Serediuc, mâna dreaptă a primarului Florea.
Oamenii se tem că vor fi concediați
În timp ce șeful Salubrizării și Prefectura se războiesc cu Primăria, muncitorii ”la mătură” încă își așteaptă salariul și se plâng că au fost notificați de bănci să plătească ratele. Cei care stau în afara Bucureștiului nici nu își mai permit să facă naveta și, deci, nu mai merg la muncă.
Iar lipsa plății salariilor nu e singurul motiv de îngrijorare al acestora. Și asta pentru că la începutul lunii mai, primăria condusă de Daniel Florea a atribuit un contract de aproape un miliard de lei unui grup turco-rus, lăsând practic AES fără obiect de activitate.
Angajații au povestit acum două săptămâni că li s-a pus în vedere semnarea unor acte de detașare pentru a fi mutați la una dintre companiile înființate de Florea în mandatul său, Salubrizare Fapte. De-acolo, spun ei, ar urma să fie concediați.
”Ne-au zis că ne vom primi salariile doar dacă semnăm detașarea. Noi nu vrem să semnăm detașarea, ne vrem doar banii munciți de noi”, spun oamenii.
Moștenire pentru viitorul primar. Care însă?
Cel mai probabil, problema angajaților de la serviciul de salubrizare ar urma să fie tranșată de viitorul primar și de viitorul consiliu local. Numai că și acesta continuă să fie un mister, la 5 zile de la votul de duminică.
Și asta pentru că suspansul asupra renumărării voturilor nu a fost tranșat oficial. Inițial, fusese anunțat câștigător Cristian Popescu Piedone în fața liberalului Cristian Băcanu și a pesedistului Daniel Florea, numai că liberalii au semnalat mai multe probleme la numărarea voturilor, iar Biroul Electoral al Sectorului 5 ar fi solicitat o nouă numărare. Iar Florea susține că el ar fi câștigat, de fapt, alegerile. Potrivit Digi 24 însă, solicitarea de renumărare ar fi fost respinsă de BEC.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro