Omul de afaceri George Soros, 92 de ani, în jurul căruia s-au format, pe de o parte o ”rețea de idei ale libertății” (spun admiratorii săi) și, pe de altă parte, o mulțime de teorii ale conspirației (conform celor care îl detestă), i-a predat fiului său firma de gestionare a investițiilor Soros Fund Management.
Alexander, 37 de ani, va conduce de acum imperiul familiei, scrie Meduza. Unul dintre planurile acestuia este să „extindă inițiativele liberale în întreaga lume”.
Publicația Meduza și-a mutat acum mai mulți ani redacția din Rusia în Letonia, ca să scape de cenzura Kremlinului.
Vrea să lupte împotriva inegalității de gen și să militeze pentru dreptul la avort
George Soros a pus pe picioare compania Soros Fund Management în 1970, iar în 1993, Fundația pentru o Societate Deschisă (Open Society Foundations) – care sprijină societatea civilă. Din această cauză, încă din 2010, fundația a devenit o „organizație indezirabilă” în Rusia.
Soros avea de gând să continue să sprijine societatea civilă din Rusia, chiar și în ciuda statutului de „agent străin”, mai notează site-ul. Dar a fost nevoit să-și restrângă activitatea acolo.
Alexander Soros, fiul filantropului, a vorbit fără rețineri despre invazia Rusiei în Ucraina. El a condamnat agresiunea regimului Putin, într-un text din martie 2022 pentru Euronews.
Acesta a lansat, de asemenea, Fondul pentru Ucraina liberă și democrată și a promis donații de 25 de milioane de dolari. „În Rusia nu mai există nicio opoziție organizată față de război”, a subliniat atunci Soros junior.
Îl interesează ceea ce se întâmplă în Israel, Ucraina și America Latină, dar își îndreaptă o mare parte din atenție asupra politicii interne a Statelor Unite. El îi îndeamnă pe democrați să se apropie mai mult de cetățenii născuți în străinătate, să atragă votanții de culoare și să fie înțelegători față de cei care votează cu un alt partid.
„Ar trebui să fim mai patrioți și mai incluzivi”, susține el. „Nu poți ignora o persoană sau să o consideri rasistă doar pentru că a votat pentru Trump”.
Bărbatul a precizat că împărtășește opiniile liberale ale tatălui său și se consideră chiar „mai politic” decât acesta. Prin urmare, vrea să extindă sfera de acțiune a Fundației pentru o Societate Deschisă și să lupte împotriva „inegalității de gen, precum și să militeze pentru dreptul la vot și avort”.
„Reputație de petrecăreț fără griji”
Patru dintre cei cinci copii ai lui George Soros sunt implicați în afacerile familiei. O perioadă lungă s-a crezut că succesorul miliardarului va fi cel de-al treilea fiu, din prima căsătorie, Jonathan, 53 de ani, absolvent de Harvard și avocat. El a fost implicat în compania tatălui său încă de la începutul anilor 90, scrie Meduza. Dar tatăl și fiul aveau caractere foarte diferite.
George Soros acționa impulsiv și se baza mai mult pe intuiție, în timp ce Jonathan avea o abordare metodică și analitică. Așa apăreau diverse ciocniri. Neînțelegerile profesionale au fost cele care l-au determinat pe fiu să părăsească firma filantropului în 2012, pentru a înființa compania de investiții JS Capital Management.
„Până acum câțiva ani, Alexander Soros părea cel mai puțin potrivit pentru rolul de moștenitor al imperiului: în timp ce Jonathan dobândea experiență și urca în ierarhia afacerii de familie, fratele său mai mic își dezvoltase reputația de petrecăreț fără griji”, relatează publicația.
Alexander, cel mai mare dintre cei doi fii din a doua căsătorie a lui George Soros, s-a născut în 1985. De mic a fost obișnuit ca tatăl său să fie mereu ocupat la serviciu. „Era prezent și absent în același timp”, își amintește acesta. „Mintea lui era în permanență ocupată cu piețele (financiare, n.r.)”.
Alex era jenat de bogăția familiei și s-a supărat când un coleg de clasă a glumit că, având un tată faimos, ar putea fi răpit pentru răscumpărare. Numele familiei și gărzile de corp îl enervau pe adolescent, a povestit el. Ca să se înțeleagă mai bine cu colegii, s-a apucat de muzică și de sport.
Nu plănuia să se implice în afacerile tatălui. „Am vrut să fiu mai casual”, a precizat el. În primii ani de tinerețe, s-a distanțat de businessurile lui George Soros. Și nu a lăsat o impresie bună în spațiul public.
În 2008, de exemplu, a postat pe Facebook imagini de la un club de noapte și de la o petrecere din Long Island. Fotografiile au apărut apoi într-un tabloid și s-au viralizat online. „Alex părea un succesor improbabil în urmă cu un deceniu, când le ținea companie celebrităților și își umplea feed-ul din social media cu fotografii de la petreceri zgomotoase”, a scris la un moment dat revista de business Fortune.
Reacții în timpul campaniei lui Trump
Alexander Soros a ocupat, între 2004 și 2006, mai multe funcții în cadrul Fundației și apoi s-a alăturat consiliului de administrație, însă nu a reușit să își impresioneze colegii. „A participat la ședințe, dar nu a spus aproape niciodată nimic”, a povestit fostul președinte Aryeh Neier.
Prin 2010, tânărul s-a hotărât să scape de eticheta „un alt puști leneș cu un fond de investiții”. Atunci, s-a înscris la Universitatea California din Berkeley, să studieze istoria. „Am vrut să mă eliberez de reputația mea”, a explicat tânărul.
A început să se exprime public și cu privire la aspecte politice. În timpul campaniei din 2016, l-a criticat pe Donald Trump pentru că a făcut aluzie la o conspirație evreiască în rândul rivalilor săi.
„După alegerile prezidențiale din SUA din 2016, când unii lideri ai Fundației au sugerat o reducere a activității pentru a nu fi hărțuiți de autorități, Soros junior a insistat să fie și mai activ. Eforturile lui, de exemplu, au crescut donațiile anuale în America Latină de la 12 milioane de dolari la 60 de milioane de dolari”, mai scrie Meduza.
Moștenitorul a avut recent reacții și față de guvernul israelian al premierului Benjamin Netanyahu. Acesta, spunea el, „a dus o politică din ce în ce mai agresivă și mai ostilă față de populația arabă. (…) A numit extremiști în funcții publice”.
El a mai menționat că, sub pretextul comemorării Holocaustului, organizațiile loiale guvernului israelian încearcă să protejeze autoritățile de orice critică. Amihai Shikli, ministrul pentru diaspora al guvernului israelian, a răspuns că nu se aștepta ca fiul lui George Soros să fie un „mare sionist”.
Meduza: „Este puțin probabil ca adversarii să îl demonizeze pe Soros junior”
Având în vedere interesul pentru politică, Alexander Soros va continua să finanțeze Partidul Democrat, a spus el. De asemenea, l-a înlocuit pe tatăl său în consiliul de administrație al Democracy PAC, care promovează tranziția spre democrație în Cuba, și a donat aproximativ 50 de milioane de dolari organizației.
„Spre deosebire de George Soros, Alex nu se simte la fel de confortabil în public și nu caută să vorbească în fața unor audiențe mari. Cu toate acestea, modestia noului șef al Fundației ar putea fi în beneficiul organizației: este puțin probabil ca adversarii să îl demonizeze pe Soros junior în același mod în care au făcut-o cu tatăl său. Și ar putea accepta să facă compromisuri cu el mai ușor decât cu predecesorul său”, încheie Meduza.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!