În timp ce făcea față revoltelor interne, războaielor internaționale și economiei zbuciumate, Sir Keir Starmer (62 de ani) și-a petrecut vara negociind cu propria sa familie pe o problemă diferită, și anume ce animal de companie să aducă Downing Street 10.

Potrivit premierului, fiica lui a dorit inițial un ciobănesc german, dar, până la urmă, a convins-o să ia un pisoi siberian.

Noua pisică s-a alăturat marți, 4 septembrie, actualului animal de companie al familiei, pisica JoJo și legendarului Larry.

Și asta nu este tot: Rachel Reeves, noua ministră de finanțe, a cărei reședință oficială se află la numărul 11, a anunțat și ea că va primi o pisică.

Nimic din toate acestea nu este o coincidență. În spatele veștilor se află o problemă serioasă: zona cartierului guvernamental este „infestată cu șoareci”.

Rămâne de văzut cum va primi Larry încălcarea teritoriului pe care este stăpân de 13 ani, care „a slujit cu loialitate” alți cinci premieri, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss și Rishi Sunak.

Motanul a ajuns la Downing Street în 2011 dintr-un centru pentru animale, fiind adoptat imediat de copiii premierului Cameron.

La vremea aceea, un șoarece fusese văzut în timp ce traversa pe lângă uşa din faţă a reşedinţei de pe Downing Street, numărul 10. Se întâmpla chiar în timpul unei transmisiuni în direct.

După ce administratorii ce se ocupă de reședința premierului britanic au investigat ce motan ar putea aduce acolo pentru a prinde şoarecii, au ajuns la concluzia că Larry se „califică”.

Iar cei de la centrul pentru pisici le-au dezvăluit că acest cotoi are un „instinct de prădător veritabil”: pisoiului îi plăcea să dezmembreze jucăriile ce reprezentau şoareci, în antrenamentele de la centru.

În Cabinetul din Marea Britanie, pisica de pe Downing Street e cunoscută sub porecla de „Chief Mouser” („Prinzător-şef de şoareci”).

Este primul motan care a deţinut funcţia de „Prinzător de şoareci” după Humphrey, care a fost adoptat în 1989, când hoinărea prin faţa Downing Street, în vremea mandatului lui Margaret Thatcher. Humphrey a fost pensionat în 1997.

Deoarece fotografii și camerele TV sunt prezente nonstop în fața reședinței, Larry poate fi adesea văzut în imagini de presă și la televizor stând în fața ușii negre și fiind lăsat în interior de ofițeri.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News