Oituz, aceasta statiune are o vechime de aproximativ 100 de ani, din cate stiu localnicii. Trebuie sa cunosti foarte bine zoana pentru a gasi drumul de acces din Bretcu spre satul Martanus. Localitatea covasneana este foarte bine ascunsa in munte. Iar pentru a ajunge din Martanus la Baile Martanus, trebuie sa fii condus de un localnic, altfel nu ai nici o sansa sa ajungi. La un kilometru si jumatate de sat ajungi la cladirile cu pricina, ascunse intr-o vagauna, intre munti, pe un curs de parau. Cu toate acestea, la statiune vin cateva sute de turisti pe an, din Constanta, Brasov, Bucuresti, Galati – in fine, cam din toata tara.
Practic, este vorba despre un izvor de apa minerala sulfuroasa, captat si condus la o cladire compartimentata. Fiecare compartiment are o usa din fier, care se inchide ermetic, ca in submarin, iar inauntru este cate o cada in care se face baie (motiv pentru care locatia se numeste „bai”) cu aceasta apa care trateaza boli reumatice si ginecologice. Incinta are, intr-adevar, aer de inceput de secol XX. Bun, vin turistii, se trateraza, dar unde dorm? Spatiul in aceasta vagauna fiind stramt, cineva, nu se mai stie cine, a avut ideea de a construi spatii de cazare in copaci. Asa au aparut cele doua cabane in brazii de langa imobilul „submarin”. Brazi inalti, solizi, o frumusete.
„Noi am luat in locatie de gestiune aceasta statiune in urma cu trei ani. Vrem sa o dezvoltam si, impreuna cu primaria din Brtecu, am facut un plan in acest sens. Initial, am vrut sa dam jos cabanele din brazi si sa amenajam un platou din apropiere pentru corturi, urmand ca in anii urmatori sa construim aici cabane si sa dezvoltam statiunea. Am observat insa ca vechile locurile de cazare suspendate atrag multi turisti. Majoritatea vin aici pentru doua lucruri: pentru tratament si pentru a dormi in brazi. Sunt oameni care stiu locul din anii ’80 si vin in fiecare concediu. Asa ca am renovat cabanele suspendate. Lucru nu foarte usor, pentru ca a trebuit sa facem si ceva alpinism”, explica Biro Istvan (foto), unul din administratori.
Cazarea in copaci costa 100.000 de lei pe zi. Nu foarte pretentios – pat, masuta, noptiera – dar… la patru metri inaltime. O baie costa 50.000 de lei, iar de baut, apa minerala se bea gratis, fiind foarte buna pentru afectiunile tubului digestiv. „in Covasna, locurile de cazare din copaci sunt deja celebre. incercam sa facem rost de fonduri pentru a repara drumul de acces catre statiune, dupa care vom construi mai multe locuri de cazare. Nu cred ca le vom ridica pe toate in copaci, dar, tinand cont de dorintele turistilor, s-ar putea sa mai ridicam cateva asa cum sunt cele vechi”, a explicat primarul din Bretcu, Dimeny Zoltan.