„Mâine, 27 martie 2018, se împlinesc 100 de ani de când Sfatul ţării din Basarabia, în unanimitate, a semnat unirea cu patria mumă. Din cele 2.042 de proiecte depuse de autorităţile locale şi autorităţile centrale la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cel puţin 100 vizau aniversarea zilei de 27 martie 1918. Toate aceste proiecte au fost anulate abuziv, prin decizia unilaterală a actualului ministru al Culturii. Suntem la sfârşitul primului trimestru din anul Centenar. Considerăm că dacă nu este rea voinţă în administrarea acestei mari sărbători a tuturor românilor, credem totodată că este un management defectuos”, a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu în plenul Camerei Deputaților.
„Anul centenar trebuie să fie unul sărbătorit în spiritul Unirii de acum 100 de ani, dar acest lucru nu este posibil cu un ministru care refuză dialogul şi sabotează executarea unor lucrări de maximă importanţă ca monumentul de la Alba Iulia. Este inacceptabil că nu se doreşte urgentarea procedurilor pentru stabilirea proiectelor care vor beneficia de susţinere din partea guvernului. Ţinem în loc planificarea evenimentelor culturale din toată ţara. Au trecut trei luni din centenar şi nu s-a făcut absolut nimic concret”, a declarat deputatul USR, Iulian Bulai, membru în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor.
Opoziția îl acuză pe Ivaşcu că a prezentat cu întârziere strategia pentru anul Centenar şi niciunul din cele peste 2000 de proiecte dedicate sărbătorii Marii Uniri nu au fost aprobate de Guvern până în prezent, nici măcar contractul pentru executarea monumentului Marii Uniri la Alba Iulia nu a fost semnat, deşi sunt deja bani alocaţi de la buget pentru acest proiect.
„De la preluarea mandatului de ministru, George Ivaşcu a dovedit o lipsă totală de comunicare cu Parlamentul, refuzând patru invitaţii la discuţie în Comisia de Cultură, precum şi un dialog cu membrii Comisiei speciale de Centenar. Cel mai bun exemplu de incompetenţă este însă faptul că George Ivaşcu a propus crearea „Senatului Culturii”, mişcare prin care se externalizează mandatul Ministerului către Academia Română, al cărei rol direct nu este cel de a înlocui funcţia de implementare a politicilor publice pe cultura care îi revin MNIC”, precizează USR.
Recent, ministrul Culturii a decis aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al prim-ministrului pentru a verifica activitatea ministerului în ce priveşte Cuminţenia Pământului, dar şi a unor instituţii din subordine, precum Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi şi Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor RomâniaFilm.