Moţiunea simplă va fi dezbătută şi votată lunea viitoare în plenul Senatului, începând cu ora 16,00. Programul de lucru de luni al Senatului a fost votat de plen cu 77 de voturi „pentru”.
Grupurile parlamentare USR şi PNL au depus luni, în plenul Senatului, moţiunea simplă pe educaţie, ca urmare a deciziei ministrului „de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi”, solicitându-se demisia ministrului pe motiv că „a eşuat în misiunea sa”.
Cei 36 de senatori USR şi PNL care au semnat moţiunea consideră că ministrul Educaţiei a procedat astfel deoarece „apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele educaţiei naţionale”.
Senatorul USR Mihai Goțiu a afirmat că Opoziția îi cere oficial demisia sau demiterea ministrului Educației, Valentin Popa, pentru modul în care a decis alocarea locurilor bugetate pentru anul educațional 2018/2019, tăind sute de locuri de la universitățile de top din România și redistribuindu-le către clientela PSD.
”Când i-am solicitat să-mi prezinte metodologia pe care s-a bazat distribuirea locurilor bugetate, răspunsul a fost clar: ”nu a existat nicio metodologie!”. Pur și simplu așa a apreciat d-nul ministru tăietor de ”pambligi” și siluitor de frunte al limbii române. D-l Valentin Popa dovedește (dacă mai era cazul) că nu are ce căuta în fruntea Educației din România. Pentru că dacă vrei să faci rău unei țări, atunci ataci sistemul de educație al acesteia. Fără educație de performanță, în câteva generații condamni țara la sărăcie și stagnare”, a spus senatorul USR.
Universitatea din București a cerut, recent, demiterea ministrului Educației Valentin Popa, alăturându-se astfel demersului instituției de Universității din Cluj-Napoca.
Motivul este reducerea considerabilă a numărul locurilor de admitere la mai multe universități din țară. Cele două universități din București și din Cluj au luat atitudine imediat după luarea acestei măsuri.
Ambele universități au făcut mai multe demersuri pentru a atrage atenția cu privire la anomaliile în sistem pe care le produce alocarea cifrei de școlarizare pentru 2018-2019: plângeri la minister prin care cer emiterea unui nou act administrativ și o acțiune în instanță în ceea ce privește actul emis. Universitatea din Cluj-Napoca au încercat să atragă atenția cu privire la erorile din actul legislativ prin răspunsuri oficiale directe și publice, scrisori deschise și printr-o grevă japoneză.
Universitatea din București a pierdut 454 de locuri la admitere și potrivit rectorului acesteia, Mircea Dumitru, asta înseamnă o pierdere de 3.6 milioane de lei.