UPDATE ora 16.45: Partidul condus de Cătălin Drulă şi cel condus de Ludovic Orban au depus o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Au trecut doar trei luni de la ultima moțiune simplă împotriva ministrului Educației, timp în care Sorin Cîmpeanu a reușit să aducă la disperare pe toată lumea care vrea un sistem normal de educație în țara asta”, se arată în textul moțiunii.

„Aroganța lui arată nu doar că nu dorește binele sistemului de educație, neținând cont de nicio opinie a celor direct vizați de schimbări, ci și că acționează la comandă. Ne pregăteam pentru dezbaterile pe legile Educației, dar între timp am aflat cu toții, din ultima anchetă a jurnalistei Emilia Șercan, că domnul Sorin Cîmpeanu este un plagiator”, se mai precizează în document.

Moţiunea simplă contra lui Cîmpeanu va fi dezbătută şi votată marţea viitoare, pe 4 octombrie.


Ştirea inițială: Vicepreședintele USR, deputatul Ionuţ Moşteanu, a declarat marţi, 27 septembrie, în plenul Camerei Deputaților, că partidul condus de Cătălin Drulă şi cel condus de Ludovic Orban – Forţa Dreptei – vor depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

„Ministrul Sorin Cîmpeanu trebuia să plece de mult, dar ieri am văzut o nouă investigaţie de presă care arată că este lupul pus paznic la oi de către Klaus Iohannis şi susţinut de PSD şi PNL”, a spus Moșteanu, potrivit news.ro.

În acest context, „USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Cîmpeanu, moţiune care se numeşte «România Educată să fure. Sorin Cîmpeanu face şcoala de ruşine»”, a mai spus liderul USR.

Spre deosebire de moțiunea de cenzură, care duce la căderea Guvernului, trecerea unei moțiuni simple la vot nu conduce automat la schimbarea unui ministru. Moțiunea simplă are drept efect doar adresarea unui avertisment politic.

Concret, Guvernul condus de Nicolae Ciucă nu va fi obligat să îl remanieze pe Sorin Cîmpeanu, chiar dacă moțiunea simplă inițiată de USR și Forța Dreptei va trece, lucru aproape imposibil pentru că ministrul face parte din coaliția politică PNL-PSD.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Luni, 26 septembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a arătat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a susținut că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Într-o primă reacție după acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că dezvăluirea despre plagiatul său este „o încercare de a bloca legile educației”. Ministrul a transmis astăzi, 27 septembrie, că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”, fără să o numească pe Emilia Șercan.

Mai multe persoane au protestat marți dimineață, 27 septembrie, în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat din Guvernul Ciucă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News