UPDATE 19:40: Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Ludovic Orban, este convins că ”sfârșitul” președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, este ”aproape”, după ce a văzut că moțiunea de cenzură inițiată de partidul său a picat în Parlamentul României. Doar 166 de senatori și deputați au votat pentru moțiune.
”Bătălia continuă! Sfârșitul lui Dragnea e aproape!”, a spus, zâmbitor, Orban, în timp ce se îndrepta către protestatarii adunați în apropierea clădirii Parlamentului.
UPDATE 18.35: Moțiunea de cenzură a picat, după ce 166 de parlamentari au votat în favoarea ei și 4 voturi au fost împotrivă. Pentru ca moțiunea să treacă, ar fi fost nevoie de 233 de voturi.
UPDATE 18.30: Parlamentarii încep să iasă cu mașinile din curtea Palatului Parlamentului, iar protestatarii îi huiduiesc la plecare.
UPDATE 17.20: Varujan Vosganian (ALDE) spune că moțiunea de cenzură este un cuplaj fotbalistic: Avem și câțiva Domozină, care comentează meciul, a spus deputatul, în plenul Camerei Deputaților.
UPDATE 17.20: Varujan Pambuccian, liderul minorităților naționale din Parlament, care numără 17 membri, a anunțat de la tribună că membrii grupului vor vota conform propriei conștiințe.
UPDATE 17.00: Oamenii care au venit miercuri în fața Palatului Parlamentului pentru a protesta în timpul moțiunii de cenzură a Guvernului Dăncilă s-au grupat și și-au declarat susținerea fie față de PSD și ALDE, fie față de parlamentarii din Opoziție. Printre ei au fost și unii care, atunci când erau întrebați, au spus că nu sunt nici de o parte, nici de cealaltă parte a protestatarilor. ”Eu sunt dușmanul PSD, sunt membru PNL. Dar mi-e scârbă de ei, și de PNL, și de USR, și de toată lumea. Deci, sunt sub orice formă … ingrate … arată ca animalele. (…) Nu Dragnea muncește pentru mine, nu Guvernul muncește pentru mine.”
UPDATE 16.50. Băsescu, către PSD la dezbaterea moțiunii de cenzură: ”Ascultați- mă pe mine, dați-vă jos singuri Guvernul și puneți unul cu care să nu ne fie rușine în UE”, a spus senatorul PMP Traian Băsescu, miercuri, în plenul Parlamentului.
Băsescu a declarat că nu va vorbi astăzi despre efectele revoluției fiscale care sunt văzute de toată lumea, și anume inflație, creșterea dobânzii la credite, în mod deosebit la cele ipotecare, sau devalorizarea monedei naționale.
UPDATE 16.34: USR, mesaj dur la moțiunea de cenzură. Președintele partidului i-a transmis Vioricăi Dăncilă că guvernul pe care îl conduce este unul incompetent și că Parlamentul a fost transformat în unitate militară, la ordinul lui Liviu Dragnea. ”Vrem să fim o țară în care școala e înlocuită cu șapaga? Doamna Dăncilă, ați acceptat să faceți toate porcăriile pe care ceilalți premieri nu au vrut să le facă!”, a spus Dan Barna, de la pupitru.
UPDATE 16.00: Deputatul PNL Raluca Turcan a întrebat-o pe Viorica Dăncilă dacă și-a citit înainte discursul.
”Cineva și-a bătut groaznic joc de dumneavostră”, a spus liberala.
„Niciodată o moțiune nu a avut o miză mai mare că acum. Astăzi, putem salva România sau putem instaura republica Teleorman la cheremul unei singure persoane.
Agenda infractorilor este promovată chiar de către Guvern. Viorica Dăncilă aplaudă foarte mirată ceea ce dictează președintele Camerei Deputaților. Sute de mii de români iau drumul stăinătății, mor în spitale cu zile, județe sărace precum Teleormanul și Giurgiu, la coadă clasamentului.
Ați ajuns să le livrați discursuri despre statul paralel pentru a vă acoperi incompetența.
Moțiunea de astăzi este despre demiterea regimului Dragnea. Alegerea este simplă și dramatică. Aveți de ales între România și un grup de oameni influenți care folosesc politica statului pentru propriul interes”, a spus Raluca Turcan.
UPDATE 15.40: „Vă recomand cu prietenie să vă documentați mai bine pentru a evita căderea în ridicol. Citiți cu atenție datele, sunt date publice”, a mai spus premierul opoziției. Ea a spus că puterea de cumpărare a crescut și că bugetarii trăiesc mai bine în Guvernarea PSD-ALDE.
„Mai grav mi s-ar părea prăbușirea puterii de cumpărare, ceea ce ar putea să aibă loc după ați veni voi la Guvernare”, a mai spus premierul. Ea a acuzat opoziția că ar vrea să taie salariile, amintind de tăierile din 2010. „Chiar nu ați înțeles că austeritatea este o politică greșită?”, a spus Viorica Dăncilă, în discursul susținut în Parlament, după citirea moțiunii de cenzură.
UPDATE 15.30 Premierul Viorica Dăncilă acuză dezinformări ale Opoziției și că răspândește zvonuri privind pilonul II de pensii și datele economice. Ea a dat cifre privind creșterea economică, timp în care parlamentarii Puterii au aplaudat-o. ”România a avut una dintre cele mai mici rate ale inflației din UE, în 2017. Eu am avut decența să ascult moțiunea de cenzură, vă rog să aveți aceeași decență”, a spus Dăncilă, după ce Opoziția i-a cerut demisia.
”Românii s-au săturat de scandal și certurile și învrăjbirea din politica românească. Am credința în puterea adevărului și în credința acestui popor care a dovedit că nu se lasă păcălit de manipulări. În anul 2020 se va termina acest mandat, iar românii vor trage linia și vor surprinde esența lucrurilor”, a mai spus Dăncilă.
UPDATE 15.25 Discursul Vioricăi Dăncilă a fost întrerupt de mai multe ori de oameni care au scandat demisia și hoții. Totodat, PNL a afișat un banner pe care scria „Luptăm până la capăt pentru România”. Totodată, în fața Palatului Parlamentului au loc proteste.
UPDATE 15.20: Viorica Dăncilă a făcut și o primă gafă: „Performanțele Guvernului, apreciate de Banca Monetară”, a spus premierul în Parlament, după ce a fost citită moțiunea de cenzură. Ea a vrut să facă referire la Banca Mondială.
UPDATE 15.10: Viorica Dăncilă a susținut discursul în fața Parlamentului, după ce a fost citit textul moțiunii. „Nu m-am aşteptat ca întreaga moţiune să fie o înşiruire de falsuri, o prezentare parcă a unei alte realităţi, făcută cu rea-credinţă. Înţeleg rolul opoziţiei şi obligaţia ei de a critica Guvernul. Acest lucru face parte din mecanismul esenţial al democraţiei. Dar felul în care astăzi, lipsită de argumente raţionale, opoziţia subminează întregul efort al Guvernului pe baza unor acuzaţii lipsite de logică şi realism, mă face să cred că această moţiune nu reprezintă decât un joc politic”, a declarat Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură “Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”, a spus Viorica Dăncilă. Ea a spus că opoziția îi aduce acuzații lipsite de logică.
”Mistificați realitatea pentru a vă prezenta propriile interese politice. În discurul dumneavoastră nu e loc de nuanțe, totul este alb sau negru, și tot ce face Puterea este rău”, a mai spus aceasta.
UPDATE 14.45: Victor Ponta anunță eșecul moțiunii de cenzură: În toamnă vom pregăti o alternativă la acest Guvern, nu am vorbit deloc cu Ludovic Orban, a spus deputatul ProRomânia, miercuri, la Parlament. Cu toate acestea, el a precizat că parlamentarii neafiliaţi aparţinând Pro România vor vota în favoarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.
UPDATE ora 14.30 A început dezbaterea moțiunii de cenzură în Parlament. Potrivit procedurii, mai întâi este citit textul moțiunii, care cuprinde 19 pagini. Apoi, grupurile parlamentare vor avea intervenții, de la tribuna plenului reunit.
Premierul Viorica Dăncilă a ajuns în plen alături de mai mulți miniștri din Cabinetul său. Întrebată dacă are emoții, Dăncilă a negat.
Opoziția a adus în plen trandafiri pentru doamnele din PSD. Parlamentarii USR au împărțit și scrisori în care le roagă să nu îl mai susțină pe liderul partidului, Liviu Dragnea.
Ziua Z pentru moțiunea de cenzură. Opoziția încearcă astăzi să demită Guvernul condus de Viorica Dăncilă, însă fără șanse prea mari. Ultimele transferuri din Parlament arată că PNL, USR și PMP au împreună doar 153 de voturi, adică le-ar mai trebui încă 80 pentru a putea trece moțiunea.
Destabilizarea coaliției, singura soluție
Voturi ar mai putea să vină de la gruparea lui Victor Ponta, în prezent fiind 16 neafiliați, la Senat și la Camera Deputaților, însă insuficiente. Și dacă toate minoritățile națioanle, inclusiv UDMR, ar vota pentru moțiunea de cenzură, tot n-ar fi de ajuns, le-ar mai trebui încă 17 voturi. UDMR nu a luat încă o decizie oficială în privința votului.
În paralel, doar PSD are 220 de deputați și senatori, iar alături de cei de la ALDE – 249 de parlamentari. Asta înseamnă cu 16 voturi în plus față de cât ar fi necesar pentru a demite guvernul.
Singura șansă ca moțiunea de cenzură să treacă este destabilizarea coaliției de guvernare, astfel încăt să voteze și de acolo. Numai că PSD a decis ca parlamentarii Puterii să rămână în bănci, fără să voteze, tocmai pentru a se asigura că nimeni nu trădează.
Moțiunea de cenzură, citită luni
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost citită, luni, în plenul Parlamentului. ”Doamna Viorica Dăncilă trebuie demisă”, spune Opoziția în document. Nici Liviu Dragnea, nici Călin Popescu Tăriceanu nu au participat la ședință, la fel cum a absentat și Guvernul.
”Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea”, arată semnatarii moţiunii de cenzură, explicând că și modificările la Codurile penale sunt un motiv pentru ca PSD să plece de la guvernare.
Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să fie votată de 233 de parlamentari.
Moțiune de cenzură cu proteste
USR a demarat campania ”Ia-ți o zi liberă. Vino miercuri la Parlament”, în care îi cheamă pe toți cetățenii nemulțumiți de actuala guvernare să vină să militeze pentru schimbare, în Parcul Izvor, în fața Parlamentului.
USR face un apel la toate partidele politice, la cetățeni, la simpatizanții tuturor partidelor politice, la societatea civilă, la sindicate, să se alăture acestui protest. PNL s-a raliat deja la acest demers.
Liderii social-democrați au anunțat și ei că miercuri, în fața Parlamentului, vor veni și susținători PSD, în ziua în care USR deja a chemat toți românii care sunt împotriva modificărilor aduse Codurilor penale. Există două variante, susține liderul PSD Dolj, Claudiu Manda. ”Fie îi comparăm numeric, fie se ajunge la conflicte”.