UPDATE ora 15.07. Moțiunea de cenzură a picat. Doar 161 de voturi au fost exprimate în favoarea moțiunii, iar numărul necesar ca să treacă era de 233.
UPDATE ora 14.30 Votul pe moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie, a început joi, în plenul Parlamentului. Votul este secret cu bile. Pentru ca moţiunea să fie adoptată este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi.
Premierul Viorica Dăncilă a plecat după încheierea dezbaterilor, împreună cu miniştrii.
UPDATE ora 13.40 Liderul USR Dan Barna a declarat, joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că astăzi, România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal şi de un prim-ministru care are dificultăţi să citească „.
„Iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră ca naţiune. (…) Dar astăzi România a ajuns să fie condusă de un infractor condamnat penal, de un prim-ministru care are dificultăţi să citească textele pe care i le pun alţii în faţă. (…) Fiecare zi, fiecare oră pe care cuplul Dragnea – Dăncilă o petrece la conducerea României reprezintă o ameninţare pentru viitorul nostru ca naţiune. Soluţia este înlăturarea acestui guvern de la conducerea României”, a declarat Barna, la dezbaterea moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.
PNL: „Nu vă iluzionați! Românii nu vor fi niciodată în consens cu hoții și reprezentanții lor, fie că sunt avocați sau prim-miniștri”
UPDATE ora 13.00 Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, s-a lansat într-un atac dur la adresa premierului Viorica Dăncilă, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
„Nu vă iluzionați! Românii nu vor fi niciodată în consens cu hoții și reprezentanții lor, fie că sunt avocați sau prim-miniștri. Toate funcțiile sunt vremelnice, istoria îi consemnează ori pe cei care fac mult bine, ori pe cai care fac mult rău. Răul făcut de dvs și de cei care v-au plantat în vitrină la Palatul Victoria este incomensurabil. De aceea, fiți sigură, istoria vă va menționa, iar românii, vă garantez, nu vă vor ierta. Zi de zi, de doi ani ați mutat factura propriilor corupți asupra sistemului judiciar. Ieri, ați mutat factura propriilor incompetenți din Guvern asupra companiilor românești printr-un act grav de subminare a economiei naționale. Și pentru acest lucru, veți plăti”, a spus Turcan.
Dăncilă, în plen: Demersul Opoziţiei este neserios. „Îmi este greu să înţeleg logica acestor acuzaţii”
UPDATE ora 12.30 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în cadrul dezbaterii moţiunii de cenzură, că demersul Opoziţiei este unul „profund neserios”, şi că i-a fost greu să înţeleagă logica acestor acuzaţii aduse de cei de la PNL, USR şi PMP.
„Am citit cu atenţie textul moţiunii, încă din start aş fi vrut să cred că puteţi da dovadă de onestitate. (..) Mi-a fost greu să înţeleg logica acuzaţiilor, înţeleg că e un exerciţiu democratic, pe care Opoziţia îl are la dispoziţie, dar mă aşteptam să trataţi cu seriozitate acest demers. Cu tot respectul, este un text profund neserios. Mă aşteptam să vă respectaţi în primul rând pe dumneavoastră, să aveţi o minimă consideraţie, faţă de logică şi rolul pe care îl aveţi în Opoziţie”, a spus Dăncilă.
Începe dezbaterea moţiunii de cenzură, după un blocaj de o oră, pe procedură
UPDATE ora 11.30 Liderul PSD Daniel Suciu a venit, după pauză, şi a spus că grupurile PSD şi ALDE solicită să se supună la vot ordinea de zi, aşa cum a fost stabilită în Birourile Permanente reunite, şi anume cu dezbaterea moţiunii de cenzură.
Ordinea de zi a fost votată cu 257 de voturi pentru şi un vot împotrivă.
Blocaj în Parlament: Pauză de 10 minute, parlamentarii PSD au părăsit sala de plen
UPDATE ora 10.50 Blocaj în Parlament. S-a decis o pauză de consultări de 10 minute. Liderul grupului PSD, Daniel Suciu, le-a cerut parlamentarilor PSD să părăsească şedinţa, în contextul în care Opoziţia insistă să modifice ordinea de zi.
Parlamentarii PSD au părăsit plenul, pe perioada pauzei şi spun că vor reveni la discuţii, după ce parlamentarii USR au început să-i strige premierului: Rușine! Rușine!
Ei au ridicat foi pe care scrie: „Nu dați OUG”. Premierul nu le-a răspuns.
Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu a afirmat că este o premieră, faptul că Opoziţia îşi boicotează propria moţiune de cenzură, pentru că nu doresc să se ajungă la vot.
Între timp, liderul PNL Ludovic Orban a postat pe Facebook un mesaj către parlamentari.
„După ce s-a întamplat in ultimele zile, cine nu votează motţunea de cenzura este fie mai prost ca Dăncila, fie mai ticălos ca Dragnea, fie mai nesimtitor ca Tariceanu”, a scris Orban.
PNL încearcă introducerea pe ordinea de zi a transpunerii recomandărilor Comisiei Europene şi a Comisiei de la Veneţia în legislaţia internă
UPDATE ora 10.40 PNL a cerut, la începutul şedinţei de plen, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii, care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comisiei de la Veneţia în legislaţia internă.
„PNL solicită, în baza a trei articole din regulamentul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, suplimentarea ordinii de zi cu două declaraţii ale Parlamentului, înregistrate deja la secretariatul general, şi care se referă la transpunerea recomandărilor Comisiei Europene şi a Comsiei de la Veneţia în legislaţia referitoare la justiţie şi de asemenea o declaraţie referitoare la derapajele grave economice în care ne aflăm şi atacul la adresa societăţii în ansamblu şi a companiilor”, a declarat liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan.
În replică, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, preşedintele de şedinţă, a arătat că nu poate supune la vot această propunere, pentru că este contrară Regulamentului.
„Aţi pierdut momentul luni dimineaţă. Materialele se înregistrează cu cel puţin cu 10 zile înainte, astfel încât parlamentarii să aibă posibilitatea să le discute şi să facă amendamente. Nu puteţi cere atât timp cât nu s-a discutat aşa ceva. Regulamentar, trebuie trimise la comisii şi să aibă ocazia să formuleze amendamente. Le discutăm în următorul Bp reunit şi le trimitem comisiilor de specialitate”, a precizat Iordache.
Liderul de grup al deputaţilor din PSD, Daniel Suciu, a ironizat demersul opoziţiei.
„Întotdeauna diavolul se ascunde în detalii”, a spus el, după ce PNL a cerut suplimentarea ordinii de zi.
„Noi am venit să discutăm o moţiune de cenzură care nu va reuşi. Penru a acoperi acest eşec colegii din opoziţie vin şi ne bagă pe sub nas aceste două declaraţii. Dacă credeţi că puteţi face asta, atunci vă înşelaţi amarnic. Astăzi veţi înregistra încă un eşec drăguţ, al unei moţiuni care nu va aduna nici măcar semnăturile semnatarilor. Dacă tot ne-aţi adus să asigurăm cvorumul pe care oricum nu îl aveaţi. Să închidem acest an şi să închidem marota că PSD-ALDE nu are majoritate, dar astăzi vă rog nu mai încercaţi trucuri ieftine”, a declarat Daniel Suciu, în plenul reunit alParlamentului.
Roman: „Când am venit toţi la muncă, Parlamentul era plin de jandarmi, în afara Parlamentului, jandarmi. V-aţi ascuns de oameni?”
Liberalul Florin Roman a acuzat PSD-ul că a adus jandarmii să îi apere în Parlament.
„Am înţeles de ce azi a devenit o cazemată militarizată a jandarmeriei. Aş vrea să ştiu de ce azi când am venit toţi la muncă parlamentul plin de jandarmi, în afara parlamentului jandarmi. V-aţi ascuns de oameni? Vreau să ştiu cine a solicitat prezenţa jandarmeriei în afara şi în interiorul Palramentului. Ştiţi că la ora actuală când voi vă hliziţi sunt crime în România. Uitaţi poza asta. Fata asta, iar jandarmii stau în Parlament să apere majoritatea penală şi nu pe stradă”, a declarat Florin Roman, deputat PNL.
Pentru ca Guvernul Dăncilă să cadă este nevoie de 233 de voturi. În acest moment PNL, USR, PMP au 145 de parlamentari. Alături de ei ar mai putea vota neafiliaţii, care sunt 26. Coaliţia PSD -ALDE are 248 de parlamentari.
Aritmetica din Legislativ arată că şansele moţiunii de cenzură sunt zero.
UDMR a anunţat deja că nu va vota. Parlamentarii Uniunii vor fi în sală, dar nu îşi vor exprima votul.
PSD nu are emoţii, joi, mai ales că marea majoritate a plecat deja în vacanţa de Iarnă. Conducerea partidului a decis că parlamentarii social-democraţi nu vor fi cu toţii prezenţi la şedinţa de joi. Vor veni doar cei care stau în Bucureşti şi în împrejurimi pentru a asigura cvorumul de şedinţă, potrivit unor surse parlamentare.
În plus, PSD şi ALDE nu vor vota.
Premierul Viorica Dăncilă este aşteptată să vină în plenul Parlamentului, alături de miniştri. Ea va răspunde criticilor Opoziţiei şi apoi va pleca la şedinţa de Guvern.
Parlamentarii Opoziţiei îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că toate angajamentele din programul de guvernare au fost amânate după 2021.
Opoziţia mai acuză „schingiuirea sistemului de justiţie, care dă mari dureri de cap liderilor PSD”.
Semnatarii moţiunii fac în final un apel către colegii din Parlament: „Votul favorabil pentru moţiunea de cenzură nu este un vot pentru iniţiatori şi nici un vot pe culori politice! Este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!”.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru adoptarea ei este nevoie de votul a jumătate plus unu dintre parlamentari. Votul este secret, cu bile.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea