UPDATE ora 15.20 Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost depusă în Parlament. Documentul se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgență națională!”. Moțiunea va fi citită luni, 25 iunie, în plenul reunit și se va vota pe 27 iunie.
”Votarea acestei moțiuni este un act de responsabilitate și reprezintă singura opțiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă competența, responsabilitatea și puterea de muncă necesare”. Aceste afirmații aparțin semnatarilor moțiunii de cenzură prin care domnul Liviu Dragnea și-a eliminat primul Guvern, condus de Sorin Grindeanu, scrie în moțiunea de cenzură.
”Pe domnul Dragnea nu l-a interesat niciun moment să susțină un prim-ministru competent, serios și responsabil, ci doar un prim-ministru ”neconflictual” în relația directă cu domnia sa și care să nu emită nici prea multe pretenții la scaunul de șef al PSD. Deşi Guvernul Dăncilă este şi mai incompetent decât primele două guverne PSD-ALDE, Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea i-au ridicat osanale premierului Viorica Dăncilă în primul Bilanţ de guvernare. Oricât de prost ar guverna, doamna Dăncilă pare că va rămâne la Guvern atâta vreme cât își păstrează singura sa calitate, aceea de a nu fi „conflictuală” cu şeful său de partid”, se mai arată în document.
Am ajuns astăzi să dezbatem o moțiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă amenință, prin miniștrii săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanție că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajați fără banii de pensie! Am ajuns cu toții să ne rușinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul țării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplinește decât formal această funcție, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea.
Ludovic Orban, a anunţat luni că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului va fi depusă pe 20 iunie, adăugând că orice parlamentar care nu va susţine acest demers „nu este altceva decât un lacheu al lui Dragnea”.
„Orice parlamentar, indiferent în ce partid politic se găseşte, va fi supus unui examen de conştiinţă – vrea binele acestei ţări, vrea ca România să revină pe drumul cel bun, îşi doreşte un nou început pentru România care să permită reaşezarea României pe baze democratice şi cu statutul de ţară europeană şi de membră a NATO sau preferă ca lucrurile să continue aşa cum merg astăzi. Orice parlamentar trebuie să treacă acest examen de conştiinţă, orice parlamentar care nu va susţine moţiunea de cenzură nu este altceva decât un lacheu al lui Dragnea şi, de fapt, acceptă ca Dragnea să-şi bată joc de România şi acceptă ca România să fie scoasă de pe traiectoria normală de dezvoltare, democraţie, apartenenţă la UE şi la NATO”, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Orban a afirmat marţi că în cazul în care moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, liberalii au stabilit că el este candidatul pentru funcţia de premier, menționând că PNL este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării.
„Consiliul Naţional al PNL a stabilit clar candidatul la funcţia de premier – persoana subsemnată. În cazul în care se va putea construi un guvern în jurul Partidului Naţional Liberal, asta va fi propunerea oficială a PNL”, a declarat Orban.
El a mai menționat că negocierile pentru susţinerea moţiunii de cenzură se vor purta până în ziua dezbaterii şi votului asupra acestui document.
„Primii parteneri sunt formaţiunile politice din Opoziţie – USR şi PMP. În rest, negociem cu toată lumea. Mâine vom depune moţiunea de cenzură. Negocierile vor continua până la ziua dezbaterii şi votului cu fiecare parlamentar în parte şi cu fiecare grup. Am discutat şi cu ei (n.r. – cei de la Pro România). Vom vedea în cursul zilei de mâine. Aşteptăm semnături şi din partea lor”, a mai spus Orban.
Aritmetica parlamentară nu-i ajută însă pe liberali, calculele arată că opoziția ar mai avea nevoie de 62 de voturi ca să schimbe Executivul, asta dacă toți parlamentarii PNL, USR, PMP și neafiliați ar vota pentru ca moțiunea să treacă. Puterea încă stă liniștită, PSD și ALDE se bazează pe 247 de senatori și deputați, cu 14 voturi mai mult decât necesarul.
Citește și: Rezultatele la Evaluarea Națională, mai slabe decât în 2017. Matematica i-a pus pe mulți în încurcătură