[libgallery id=”1877831″]
FOTO: Adrian Manolache
Citește și:
- Textul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu
- Cum se poziționează filialele PSD față de moțiunea de cenzură
- Deputatul PMP Octavian Goga și-a dat demisia din partid și a trecut la PSD
- Traian Băsescu: „PSD, un partid inapt pentru guvernare. Trebuie trimis în Opoziție”
- Deputat PSD de Timiș, lovitură pentru Grindeanu: Voi vota moțiunea de cenzură!
- Ludovic Orban anunță că PNL nu participă la ședința în care va fi citită moțiunea de cenzură
UPDATE ora 20.00 Premierul Sorin Grindeanu a avut o primă reacție, după citirea moțiunii de cenzură în Parlament: ”Este dorința unui singur om de a-și dărâma propriul guvern si de a avea toată puterea”, spune Sorin Grindeanu, despre liderul PSD Liviu Dragnea. El a atrage atenția că se poate ajunge la alegeri anticipate, și vorbește despre riscul ca președintele Klaus Iohannis să nu pună premierul propus de PSD, așa cum s-a mai întâmplat și cu Sevil Shhaideh în 2016.
Dragnea: Votul de miercuri va fi unul masiv!
UPDATE ora 17.40 Liviu Dragnea a anunțat, duminică, după citirea moțiunii, că majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenţi la Parlament, el menționând că votul va fi unul masiv.
”Fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecaţi din ţară şi ajung în noaptea asta sau mâine, unii ajung marţi. Noi am fost interesaţi să avem numărul de semnături peste limita stabilită de Constituţie, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar să nu le stric treburile astăzi. Noi stabilisem joi că depunem luni moţiunea de cenzură, aşa şi-au şi făcut programul majoritatea, am luat decizia ulterior de a o depune astăzi pentru a scurta timpul în care ne aflăm de incertitudine şi de lipsa practic a unui guvern care are efecte pe care nu ni le dorim”, a spus Liviu Dragnea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a susţinut că „a mai gestionat o moţiune de cenzură și este important votul de miercuri care va fi masiv”.
„Am vorbit cu parlamentarii de la Iaşi, în bloc au semnat moţiunea”, a completat liderul PSD.
UPDATE ora 17.00 Moțiunea de cenzură va fi votată miercuri, de la ora 11:00. Va fi vot secret, cu bile.
UPDATE ora 16.45 Moțiunea de cenzură este citită în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului de liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a anunțat, după citire, că dezbaterea și votul pe moțiune vor avea loc miercuri.
Parlamentarii PSD, convocați la Rin Grand Hotel, duminică seara
Surse din PSD au precizat că parlamentarii PSD au fost invitați, duminică seară, la Rin Grand Hotel, aceştia fiind convocaţi de liderii de grup printr-un sms. ”Întâlnirea de la Rin Grand Hotel, va avea loc astăzi 18.06.17, ora 17.00 la sala Bucureşti A-mezanin. Prezenţa obligatorie!”, se precizează în mesajul primit de social-democrați.
UPDATE ora 16.40 Moțiunea de cenzură este semnată de 222 de deputați și senatori de la PSD și ALDE, în condițiile în care cele două partide au 244 de aleși în Legislativ. Toţi deputaţii PSD prezenţi duminică la Parlament, mai puţin Victor Ponta şi deputatul de Gorj Alin Văcaru, un apropiat al fostului premier, au semnat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Alți 11 parlamentari urmează să își pună semnătura pe document abia luni, pentru că nu au reușit să ajungă la București.
UPDATE 15.50. Victor Ponta a declarat jurnaliștilor că a mers în ședința grupului PSD pentru a transmite un punct de vedere care este atât al lui, cât și al premierului Sorin Grindeanu. „Declanșarea moțiunii de cenzură va duce la un război atomic PSD contra PSD care, în oricare variantă, va pierde PSD și va câștiga președintele Klaus Iohannis”, a spus Ponta.
Grindeanu demite toți secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltării
UPDATE ora 15.35. Sorin Grindeanu a anunțat că a demis toți secretarii din Ministerul Dezvoltării:
„În ultimele luni am avut multe întâlniri pentru ca PNDL2 să fie un succes și să aducă dezvoltare în România. Din păcate, doamna ministru Shhaideh în coordonarea căreia se află acest program a avut la dispoziție 5 luni să facă ceva și nu a făcut nimic. Acum o lună și jumătate am avertizat-o că sunt întârzieri. Nu m-a ascultat. Acum 2 zile am avertizat-o și public că sunt întârzieri nepermise. A doua zi, și-a aminitit brusc de PNDL și a dat comunicat că îi va da drumul. Trăim o perioadă în care nu-mi doresc ca un program de asemenea importantă săă fie folosit în scopuri politice. Pentru a înlătura orice îndoială, am semnat ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării, pentru secretarii generali și secretarii generali adjuncți. De azi, Sevil Shhaideh nu mai poate semna niciun act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca asemenea abuzuri, și nu pentru a bloca programul. O invit pe doamna Shhaideh luni la o discuție ca să îmi comunice studiul tuturor programelor aflate în derulare”, a spus Grindeanu.
UPDATE ora 15.22 Potrivit unor surse, Liviu Dragnea a dat liberi la racolări în rândul parlamentarilor, fără să impună nicio condiție. Deja un parlamentar PMP, Octavian Goga, și-a părăsit partidul pentru a trece la PSD.
UPDATE ora 15.10 Victor Ponta a ajuns la ședința grupului PSD de la Camera Deputaților. „Am venit să-mi susțin punctul de vedere. Sunt încă membru PSD. Împotriva mea au fost multe moțiuni de cenzură, dar niciuna din partea PSD”, a spus Ponta.
UPDATE ora 14.40 Fostul copreşedinte ALDE Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu au ajuns, duminică, la Palatul Victoria, unde sunt prezenți premierul Sorin Grindeanu şi secretarul general al Guvernului, Victor Ponta. Potrivit unor surse politice, au loc discuţii şi negocieri cu parlamentari, pentru votul la moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ALDE împotriva Guvernului.
UPDATE ora 14.20 La biroul lui Liviu Dragnea de la Palatul Parlamentului au ajuns preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și mai mulţi lideri ai PSD, printre care Marcel Ciolacu, preşedintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, şi deputatul Florin Iordache.
Calendarul dezbaterii moțiunii est următorul: moțiunea urmează să fie depusă la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite. De la 16:30 urmează să fie citit textul moțiunii.
Social-democrații au transmis că parlamentarii care lipsesc miercuri de la vot sunt excluși din partid. Pentru ca moțiunea de treacă este nevoie de 233 de voturi. Coaliția PSD-ALDE are 244 de parlamentari, iar surse din apropierea premierului Grindeanu spun că deja 15 parlamentari au fost convinși să nu vină la vot, miercuri. Astfel, moțiunea ar pica pentru că nu se va înregistra numprul necesar pentru a fi adoptată, potrivit Regulamentului Legislativului.
Moțiunea de cenzură se intitulează ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!” și are 4 pagini
UPDATE ora 14.00 Moțiunea de cenzură are titlul: ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!”. Textul are patru pagini, și se referă la prevederile constituționale privind votul la alegerile parlamentare, modul în care este numit premierul României și cum poate fi dat jos, prin retragerea sprijinului politic.
”Parlamentul trebuie să intervină pentru apărarea valorilor democratice”, spun inițiatorii, care menționează că adoptarea moțiunii de cenzură va duce la restabilirea ordinii de drept în România.
UPDATE ora 12:05. Premierul Sorin Grindeanu a ajuns în jurul orei 11:00 la sediul Guvernului. Potrivit unor surse, premierul nu va fi prezent la citirea moțiunii pentru că nu sunt respectate procedurile (moțiunea trebuie trimisă întâi Guvernului, iar registratura Executivului nu lucrează duminică).
PSD a anunțat vineri că Parlamentul va fi convocat duminică pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. La ora 15:00 vor avea loc ședințele grupurilor parlamentare, apoi ședințele Birourilor Permanente. Moțiunea va fi citită la ora 16:30, în plenul reunit al celor două Camere.
Surse din preajma premierului Sorin Grindeanu susţin că moţiunea nu poate fi citită astăzi în Parlament, din motive procedurale, deoarece documentul trebuie trimis întâi la Guvern, iar registratura Executivului nu lucrează duminică. Este invocat articolul 92 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputatilor şi Senatului, care spune că „moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă”. Același articol mai spune că „moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii”.
Aceleaşi surse mai spun că este posibil ca premierul să nu fie prezent la citirea moţiunii, pentru că nu sunt respectate procedurile.
Săptămâna viitoare, Parlamentul va vota prima moțiune de cenzură a unui partid împotriva propriului Guvern.
Potrivit calculelor politice, pentru adoptarea moțiunii sunt necesare 233 de voturi, din partea deputaților și senatorilor care se vor reuni în plen reunit. Actuala coaliție de guvernare are 244 de voturi, însă lucrurile se pot schimba în perioada următoare, în funcție de negocierile care vor avea loc în Parlament.
Cum se poziționează filialele PSD față de moțiunea de cenzură
USR este primul partid care a anunțat că nu va vota moțiunea de cenzură. PNL urmează să decidă după congresul în care va fi ales noul președinte al liberalilor, însă Vasile Blaga a spus, sâmbătă, că parlamentarii PNL ar trebui să nu voteze moțiunea. Același lucru l-a spus despre PMP și Traian Băsescu. UDMR a amânat decizia până miercuri, urmând ca luni să discute cu reprezentanții ambelor părți, pentru a decide cum se poziționează.
Calculele se fac și în funcție de modul în care se poziționează parlamentarii PSD față de moțiunea de cenzură, iar atât Liviu Dragnea, cât și Sorin Grindeanu vor căuta fiecare susținere din partea colegilor de partid. Câteva organizații PSD au anunțat deja cum se poziționează.
Potrivit calculelor politice, pentru adoptarea moțiunii sunt necesare 233 de voturi, din partea deputaților și senatorilor care se vor reuni în plen reunit. Actuala coaliție de guvernare are 244 de voturi, însă lucrurile se pot schimba în perioada următoare, în funcție de negocierile care vor avea loc în Parlament.
Aproape toate organziațiile PSD din țară consideră că Sorin Grindeanu și Victor Ponta nu reprezintă partidul, se arată într-un comunicat transmis de PSD. Este vorba despre 39 de organizații care au votat sâmbătă o Declarație comună prin care se desolidarizează de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Excepție fac organizația din Timiș, condusă de Sorin Grindeanu, și organizația din Caraș-Severin, care nu s-a întrunit pentru a lua o decizie.
„În toate aceste acțiuni ilegale, cei doi nu reprezintă Partidul Social Democrat și nu au niciun drept să angajeze numele partidului într-un asemenea demers care contravine grav tuturor principiilor democratice și constituționale. Niciun for de conducere statutar al partidului nu i-a mandatat să întreprindă vreuna dintre aceste acțiuni ilegale, ceea ce înseamnă că cei doi acționează strict în nume propriu, având întreaga răspundere, de orice natură, pentru faptele lor”, se arată în comunicatul PSD.
Documentul este asumat de organizațiile din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov și PSD București, PSD Maramureș, PSD Mehedinți, PSD Mureș, PSD Neamț, PSD Olt, PSD Prahova, PSD Satu Mare, PSD Sălaj, PSD Sibiu, PSD Suceava, PSD Teleorman, PSD Tulcea, PSD Vaslui, PSD Vâlcea și PSD Vrancea.
Mesaje mai ferme au venit din partea organizaţiilor PSD din Constanţa, Suceava, Giurgiu, Dâmboviţa şi Arad. În Arad, de exemplu, liderul organizaţiei PSD, Dorel Căprar, a declarat că parlamentarii care nu vor susține moțiunea de cenzură „se pot considera excluşi” din PSD.
Grindeanu a căutat sprijin la Timişoara
Premierul Sorin Grindeanu a venit sâmbătă la Timișoara, pentru a cere sprijinul parlamentarilor din organizația PSD Timiș, organizație din care face parte. Premierul a fost întâmpinat cu aplauze la sdiul PSD Timiş, unde a venit pentru a discuta cu colegii săi din filială.
„Am venit azi (sâmbătă – n.r.) acasă. pentru că am vrut să văd dacă în Timișoara, în Banat, mai există oameni cărora să nu le fie frică. Nu poate să mă dea Liviu Dragnea afară din partid. Este aici și persoana care în 1996 mi-a făcut recomandarea să intru în partid. I-am cerut domnului Liviu Dragnea trei lucruri: 1. În momentul în care își va asuma demisia pentru criză, îmi voi da demisia. 2. Trebuie să se organizeze un congres. Cel care fuge de oameni nu are cum să fie președinte. 3. Pentru că PSD a câștigat alegerile, să meargă să garanteze în fața partidului că această aventură în care ne-a aruncat nu ne va duce la pierderea guvernării. Acest lucru nu e normal, e bătaie de joc”, a spus Grindeanu, în fața mulțimii adunate la sediul PSD Timiș.
Zilele trecute, preşedintele executiv al PSD Timiş, Călin Dobra, a declarat că îl susține pe premier. „Îl susţin pe Sorin Grindeanu. Nu ne gândim la schimbarea lui Sorin Grindeanu din funcţia de preşedinte al PSD Timiş”, a spus Dobra.
Pe de altă parte, deputatul PSD de Timiș Matei Suciu anunță că va vota alături de toți colegii parlamentari din țară moțiunea de cenzură care va fi depusă de social-democrați.
„Sorin Grindeanu și Victor Ponta calcă în picioare opțiunea a 3.200.000 de români care au votat PSD și Programul de guvernare. Ceea ce se întâmplă acum este o lovitură de stat din partea unui grup meschin de interese care va răspunde în fața legii și în fața românilor pentru puciul din aceste zile”, a declarat Suciu, potrivit unui comunicat de presă.
Cum se poziţionează Opoziţia
Liberalii au anunţat sâmbătă, prin noul preşedinte PNL, Ludovic Orban, că nu vor participa duminică la şedinţa în care va fi citită moţiunea de cenzură.
„Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naționale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziția oficială a PNL față de grava criză în care se află România datorită majorității parlamentare”, a spus Orban.
Ludovic Orban a mai spus, întrebat dacă respinge total varianta ca PNL să voteze la moțiunea de cenzură, că din punctul său de vedere, așa ar trebui să se întâmple, însă a precizat că orice decizie importantă în partid trebuie luată în forurile statutare.
USR a anunţat, prin preşedintele interimar Elek Levente, că partidul a decis decis să nu participe la votul moţiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului Grindeanu.
”Considerăm, în momentul de faţă, că este un circ care s-a produs între două găşti, mai precis între Dragnea şi Grindeanu. Nu vrem să intervenim în acest circ. Cetăţenii nu sunt prezenţi în această dezbatere. Este o bătălie între hoţi şi incompetenţi şi noi nu vrem să participăm la această luptă a lor internă”, a spus liderul USR. El a menționat că în conducerea partidului se va decide dacă se va „ieşi din sală în timpul votului”.
Parlamentarii USR încă nu au decis ce vor face în ziua în care se va vota moţiunea de cenzură.
PMP nu a anunţat ce va face astăzi, însă preşedintele partidului, Traian Băsescu, a declarat, sâmbătă, ”la o astfel de dispută internă, nici un alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală”.
”Doar așa PSD ar putea înțelege în ce situație ridicolă s-a pus singur, Dragnea ar putea pricepe că viclenia de tip Teleorman nu ține loc de inteligență, iar românii ar vedea cu ochii lor ce oameni de proastă calitate au votat”, mai spune Băsescu.
Cei de la UDMR nu au decis nu au anunţat ce vor face astăzi şi nici cum vor vota. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că vrea să aibă discuţii cu reprezentanţii ambelor părţi, ai premierului Sorin Grindeanu şi ai preşedintelui PSD Liviu Dragnea, pentru a lua o decizie, ce va fi anunţată miercuri.